Darba inspekcija kļūs draudīgāka

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Darba devējus, kas nebūs reģistrējuši darbiniekus VID, varēs sodīt arī Valsts darba inspekcija. To paredz izstrādātie grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas gan vēl jāapstiprina Saeimai

Uz tiem cer Valsts darba inspekcija. Tās direktors Renārs Lūsis norāda – ja grozījumi tiks virzīti tādi, kā iesniegti, tad tas ļaušot izskaust tā sauktos pirmās dienas līgumus. Proti, ja Valsts darba inspekcija atklās uzņēmumā darbiniekus ar parakstītiem līgumiem, bet nereģistrētus Valsts ieņēmumu dienestā, tā varēs piemērot administratīvo sodu. Līdz šim inspekcija nebija tiesīga to darīt un to varēja darīt tikai VID.

Ciešāk ar VID

Darba inspekcijas vadītājs uzsver, ka šogad inspekcija centīsies vēl vairāk sadarboties ar Valsts ieņēmumu dienestu, lai varētu cīnīties pret tiem darba devējiem, kas nelegāli nodarbina lielu skaitu darbinieku. Valsts ieņēmumu dienests var apturēt uzņēmuma darbību un bloķēt tā kontus, ja atklājas, ka uzņēmumā nelegāli nodarbināti puse vai vairāk darbinieku. Tas ļauj apsvērt ideju, ka, iespējams, Darba inspekcija būtu jāpievieno Valsts ieņēmumu dienestam, lai sekmīgāk cīnītos ar uzņēmumiem, kas darbiniekus nodarbina bez līgumiem, veicinot ēnu ekonomiku. Tomēr labklājības ministre Ilze Viņķele DB norāda: «Šāds ierosinājums ir vērtēts un atzīts par ne sevišķi lietderīgu, jo Darba inspekcijas uzdevums ir darba drošības kontrole un to apstākļu apzināšana, lai darba drošības noteikumi tiktu ievēroti, kā arī darba tiesisko attiecību atbilstība likumā noteiktajām prasībām.» Ēnu ekonomikas apkarošana, lai gan gana nozīmīga, šobrīd esot tikai situatīva. 

Joprojām būvniecība

Būvniecība joprojām ir nozare, kurā atklāts vislielākais nereģistrēto nodarbināto skaits. Pagājušajā gadā būvniecības nozarē atklāti 706 nelegāli nodarbinātie. Skaits, salīdzinot ar 2011. gadu, nedaudz ir samazinājies, jo 2011. gadā tika atklāti 713 bez līguma strādājošie. Latvijas Būvnieku asociācijas izpilddirektors Mārcis Nikolājevs norāda, ka nenoliedzami nozarē ir ēnstrādnieki, bet to skaits, salīdzinot ar citām nozarēm, nav tik liels, kā norādot inspekcija. Inspektoriem vieglāk esot kontrolēt būvlaukumus un lielveikalus, tāpēc arī esot šāda statistika. Runājot par šo nozari, jāatgādina, ka izskanēja ideja, ka ģenerāluzņēmējam būtu jānes atbildība arī par apakšuzņēmēju veiktajām darbībām, tostarp arī par bez līguma nodarbinātām personām. Otrajā vietā, pēc nereģistrēto nodarbināto skaita, ir individuālo pakalpojumu sniedzēji – atklāti 415 nelegāli nodarbinātie, bet trešo vietu ieņem transporta un uzglabāšanas nozare, kurā atklāti 325 šādi nodarbinātie.


Написать комментарий