Uzņēmēji: elektrības cenas kāpums «zaļās enerģijas» dēļ sagraus tautsaimneicību

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) paaugstināšana par aptuveni 54% ir papildu slogs Latvijas uzņēmumiem, kas viennozīmīgi vājinās vietējos ražotājus un negatīvi ietekmēs tautsaimniecības izaugsmi, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) biedri.

Latvijā strādājošiem ražošanas uzņēmumiem elektroenerģijas cenas pieauguma rezultātā palielināsies ražošanas izmaksas, kā dēļ samazināsies konkurētspēja attiecībā pret citu valstu ražotājiem, brīdina uzņēmēju pārstāvji.


Tāpat elektrības cenas kāpums apdraudēs investīcijas augstākas pievienotās vērtības produktu ražošanā, jo, padziļinoties pārstrādei, aizvien lielāku lomu spēlē elektroenerģijas izmaksas.

Lai arī tiek ziņots, ka šobrīd OIK attieksies tikai uz juridiskām personām, dažu mēnešu laikā tas tiks attiecināts arī uz iedzīvotājiem, negatīvi ietekmējot sabiedrības pirktspēju, brīdina uzņēmēji.

"Neraugoties uz viedokli, ka OIK ir domāts "zaļās enerģijas", ražošanas atbalstam, šobrīd tajā pamatapjomu veido valstij piederošā AS "Latvenergo" TEC projektu finansēšana," atzīmē LTRK padomes loceklis un LKF izpilddirektors Kristaps Klauss.

"Ņemot vērā "Latvenergo" TEC būtisko daļu kopējā OIK maksājumā, LTRK un LKF aicina rast veidus valstij piederošās enerģētikas kompānijas daļu neiekļaut gala lietotāju OIK maksājumos, " norāda LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Jau ziņots, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) trešdien apstiprināja obligātā iepirkuma komponentes (OIK), kas būs spēkā no 2013.gada 1.aprīļa, un kas pieaugs no pašreizējiem 1,23 santīmiem līdz 1,89 santīmiem.


Написать комментарий