Poļu namā jaunā māksliniece prezentēja savu ideālo pasauli dzejā un abstrakcijās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 14.martā, Poļu namā tika atklāta neparasta izstāde – jaunā māksliniece Rasma Kazia prezentēja savas ilustrācijas savam dzejoļu krājumam „Mana pasaule”.

Mākslinieces iekšējo pasauli atspoguļo ap 30 melnbaltie darbi, dažos no kuriem vērojamas arī spilgtas krāsas. „Mani saista abstrakcionisms – mākslas paveids, ar kura palīdzību var atspoguļot savas dvēseles emocionālo noskaņojumu. Melnbalto krāsu vidū gadās arī spilgti akcenti.  Klusināti toņi atspoguļo manu mierīgu raksturu, kurā tomēr ir paslēpusies dzirkstele. Mana dzeja pārtop ilustrācijās, savu iekšējo pasauli es atspoguļoju gleznās, zīmējumos, grafikā un dzejā”, - pastāstīja Rasma Kazia.

Poļu nama darbinieki kā parasti ļoti radoši organizēja izstādes atklāšanas svētkus, piedāvājot klātesošo uzmanībai jaunā dzejoļu krājuma interesantu prezentāciju un pat iztulkoja dažus dzejoļus poļu valodā.

Rasmai ir 26 gadi, viņa ir dzimusi Alūksnes novadā, pabeigusi Mūzikas un mākslas skolu, pašlaik studē Daugavpils universitātes maģistrantūras 1.kursā (programma „Grafika”). Pirmajā personālizstādē prezentētas ilustrācijas dzejoļu krājumam ir viņas bakalaura darba sastāvdaļa.

Pēc mākslinieces vārdiem, abstrakcija viņai esot daudz tuvāka un precīzāk atspoguļo emocijas un jūtas. Neskatoties uz to, ka viņa ļoti ciena mūsu slavenā novadnieka Marka Rotko jaunradi, viņai tuvāks esot mākslinieks Uldis Čamanis no Jēkabpils.

Poļu nama metodiķe Svetlana Manohina pastāstīja portālam Gorod.lv, ka šāda veida izstāde šeit notiek pirmo reizi: „Parasti pie mums notiek „šaurākā” virziena pārstāvju izstādes, kurās apskatāmi mākslinieku un fotogrāfu darbi. Šajā izstādē var izbaudīt dažādību: dzeju, kura pārtapa ilustrācijās. Savukārt spilgtas krāsas, kuras laiku pa laikam pavīd starp melno un balto krāsu liecina, ka aiz jaunās mākslinieces ārējā miera slēpjas kaut kas interesants un noslēpumains”.

Rasmas Kazia izstāde „Mana pasaule” Poļu kultūras centrā apskatāma līdz šī gada 9.aprīlim.



Написать комментарий