Strauji sarucis nepilngadīgo paveikto noziegumu skaits

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Piecu gadu laikā visai strauji par 60% sarucis nepilngadīgo paveikto noziedzīgo nodarījumu skaits, liecina Iekšlietu ministrijas apkopotā informācija.

Tāpat par teju par 61% samazinājies to nepilngadīgo skaits, kas no jauna ņemti Valsts policijas (VP) profilaktiskajā uzskaitē. Kopumā uzskaitē ņemto bērnu skaits pērn sasniedzis 550. Samazinājies arī reģistrēto ar atkarības slimībām sirgstošo bērnu skaits.

Tas varētu būt skaidrojams ar to, ka pēdējo trīs gadu laikā ir pieaudzis VP kārtības policijas darbinieku, kuri veic dienesta pienākumus nepilngadīgo lietu inspektoru jomā un īstenoto preventīvo pasākumu skaits. 2012.gadā tika rīkoti 5657 preventīvie pasākumi.

Ministrija norāda, ka pērn atklāti un celtas apsūdzības par 558 nepilngadīgu personu izdarītajiem noziedzīgiem nodarījumiem, visbiežāk – par zādzībām, laupīšanu, mantas tīšu bojāšanu un iznīcināšanu, kā arī huligānismu.

Vēl 2008. gadā tika atklāti 1397 nepilngadīgu personu pastrādāti noziegumi, bet 2009. gadā – 1038 dažādi nepilngadīgu personu paveikti noziedzīgi nodarījumi.

Liela daļa no nepilngadīgo izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem tiek īstenoti grupās. Laika posmā no 2008. līdz 2010. gadam personu grupās pastrādāto noziegumu skaits pārsniedzis 40 %.

Pirmdien valdības komiteja uzdeva Labklājības un Izglītības un zinātnes ministrijām pirms izskatīšanas valdībā vēlreiz vienoties par abu ministriju pakļautībā esošo iestāžu līdzdalību Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgiem nodarījumiem pamatnostādņu projekta 2013. -2019. gadam ieviešanā. Pamatnostādnēs kā galvenie rīcības virzieni noteikta nepilngadīgo noziedzības prevencija un bērnu aizsardzība pret noziedzīgiem nodarījumiem.

Nākamā gada valsts budžetā pamatnostādņu īstenošanai nepieciešams papildu finansējums 237 104 latu apmērā. Laika posmā no 2015. līdz 2019. gadam to īstenošanai nepieciešams papildu finansējums vidēji 135 tūkstošu latu apmērā katru gadu.


Написать комментарий