Valdība izlemj nākamgad palielināt minimālo algu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Minimālās mēnešalgas apmērs no nākamā gada pieaugs no pašreizējiem 200 latiem līdz 225 latiem jeb 320 eiro, otrdien nolēma valdība.

Lēmums tika pieņemts bez īpašām diskusijām, taču premjers Valdis Dombrovskis ( V) pauda pārliecību, ka minimālās mēnešalgas apmēra pieaugums par 12,5% ir viens no soļiem, kas jāveic, lai samazinātu nabadzību.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2012. gada decembrī minimālo mēnešalgu, kas ir 200 lati pirms nodokļu nomaksas jeb 146 lati "uz rokas", saņēmuši 198, 6 tūkstoši cilvēku jeb 26,2 % nodarbināto. 172, 7 tūkstoši minimālās algas saņēmēju ir nodarbināti privātajā sektorā.

Labklājības ministrija lēš, ka, minimālajai algai pieaugot līdz 225 latiem mēnesī, valsts un pašvaldību budžetu nodokļu ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa un "socnodokļa" pieaugs par 20,78 miljoniem latu.

Savukārt, algas palielināšanai tiem sabiedriskajā sektorā strādājošajiem, kas saņem minimālo algu, darba algu fonds kopumā būs jāpalielina par 11,57 miljoniem latu.


Написать комментарий