IeVP vadītāja amata kandidāte: no cietumiem cilvēkiem brīvībā jāiznāk labākiem

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Jāpanāk, ka tie, kuri nonāk cietumos, no ieslodzījuma brīvībā izies jau kā daudz labāki cilvēki, intervijā Latvijas radio otrdienas rītā sacīja Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieka amatam virzītā Ilona Spure.

Jautāta par plāniem jaunajā amatā, kuram viņa ir izvirzīta, Spure kā svarīgāko minēja ieslodzīto resocializācijas programmas. "Soda jēga jau nav tikai turēt cilvēkus kā noliktavā, bet viņus resocializēt un dot viņiem iespēju atgriezties sabiedrībā daudz labākiem, nekā viņi ir ienākuši cietumā," uzvēra Spure.

IeVP priekšnieka amata kandidāte radio sacīja, ka tikai jaunu cietumu būvniecība neatrisinās ieslodzījumu sistēmas problēmas, ir jādomā arī par saturu, kas cietumā tiks piedāvāts ieslodzītajiem. Spures mērķis ir uzbūvēt vienu jaunu cietumu, ieliekt tajā jaunu saturu un tad pierādīt, ka šādā veidā sistēmu ir iespējams mainīt. Ja Spuri apstiprinās amatā, viņa plāno apzināt cietumu finanšu nu cilvēku resursus, lielāko uzmanību pievēršot tiem darbiniekiem, kuri strādā tiešā kontaktā ar ieslodzītajiem.

Tehnoloģijas, kuras plānots ieviest jaunajos cietumos, ir tikai rīki, Spure uzskata, ka ar ieslodzītajiem ir jāstrādā cilvēkiem – cietumu darbiniekiem. Taujāta par pašnāvību problēmu cietumos, Spure atzina, ka nereti psihologs tiek piesaistīts pēdējā brīdī, kad jau tas ir par vēlu. "Psihologs jau nav kā uzlikt plāksteri, psihologam ir jāstrādā ilgstoši ar cilvēku, jo problēma ir padziļināta," radio sacīja Spure.

IeVP Spure strādā kopš 1994.gada. Pašlaik viņa ir pārvaldes Resocializācijas dienesta vadītāja. Valdība otrdien lems par viņas apstiprināšanu IeVP vadītājas amatā. IeVP priekšnieka amats ir vakants kopš 28.jūnija, kad ministrs no dienesta par pārkāpumiem atvaļināja Visvaldi Puķīti.


Написать комментарий