Izstrādāta aplikācija «Tava ūdens pēda»

foto: Publicitātes foto
foto: Publicitātes foto

Ja līdz šim ikviens varēja noskaidrot sevis radīto "oglekļa pēdu" jeb CO2 izdalīto daudzumu ikdienas veikto aktivitāšu rezultātā, tad līdz ar "Electrolux" jaunradīto aplikāciju, kas tapusi sadarbībā ar vides ekspertiem, ikviens var noteikt savu "ūdens pēdu" jeb novērtēt savu ietekmi uz ūdens resursa patēriņu.

Daudziem pasaules iedzīvotājiem ūdens ir sastopams ik uz soļa – to dzer, ar to mazgājas, gatavo ēdienu un veic uzkopšanas darbus. Kā liecina ANO Ekonomikas un sociālo lietu departamenta dati, tiek prognozēts, ka 2025. gadā 1,8 miljardi cilvēku dzīvos valstīs vai reģionos ar absolūtu ūdens trūkumu, bet divas trešdaļas no pasaules iedzīvotājiem dzīvos apstākļos ar ierobežotu ūdens pieejamību.

Sadarbībā ar vides ekspertiem "Electrolux" ir radījuši "Facebook" aplikāciju "Tava ūdens pēda" (YourWaterMark), kas izvērtē ūdens daudzumu, ko cilvēks patērē ikdienā ne tikai mazgājoties dušā vai tīrot zobus, bet arī tad, kad cilvēks pieņem lēmumus, ko ēst, kā ūdeni aizstāt un tā tālāk.

Bezpeļņas vides organizācija "Global Green USA" un "Green Cross International" filiāle veica un pārbaudīja aprēķinus, kas ir ņemti par pamatu aplikācijai "Tava ūdens pēda".

"Aplikācija "Tava ūdens pēda" ir izstrādāta, lai ļautu noskaidrot, kā cilvēks ikdienā patērē ūdenī un kā šo resursu var izmantot efektīvāk. Aplikācija palīdzēs cilvēkam saprast viņa ietekmi un ļaus ieraudzīt ūdens resursa problēmu, kas pastāv pasaules līmenī," norāda "Global Green USA" prezidents un izpilddirektors Mets Petersens (Matt Petersen).

Saskaņā ar "Electrolux" ilgtermiņa stratēģiju, kas jau novērtēta globālā līmenī Dova-Džonsa Ilgtspējas indeksā, uzņēmums turpina darboties ūdens resursa taupīšanas virzienā. Pašreiz "Electrolux" jau ir pārsniedzis 2014.gada mērķi ūdens ietaupīšanai par 20 procentiem. Piemēram, "Electrolux" trauku mazgājamās mašīnas patērē no 40 procentiem līdz pat 63 procentiem mazāk ūdens kā pirms desmit gadiem.

"Ūdens ir būtisks, bet ierobežots resurss. Miljoni cilvēku visā pasaulē cieš no ūdens trūkuma un no tīra ūdens pieejamības. Kā mājas ierīču ražotājam, mums ir svarīgi, lai rīkojamies atbildīgi, radot produktus, kas ūdeni patērē pēc iespējas efektīvā veidā," norāda "Electrolux" ilgtspējas lietu eksperts Henriks Sandstroms (Henrik Sundström).

Iegūstot rezultātus pēc savas ūdens pēdas izmērīšanas, lietotāji saņem gan informāciju par ūdens trūkuma problēmu pasaulē, gan padomus savas ietekmes samazināšanai, ko sagatavojusi vides jautājumu eksperte un portāla EcoFabulous.com dibinātāja Zema Džoakina (Zem Joaquin).

Eksperte skaidro, ka aizraušanās ar ekoloģisku dzīvesveidu radās līdz ar bērnu ienākšanu ģimenē un ka lielas pārmaiņas sākas ar mazām lietām, piemēram, jāmazgā augļi un dārzeņi bļodā, nevis zem tekoša ūdens, turklāt pēc tam šo bļodas ūdeni var izmantot istabas augiem.

Aplikācija "Tava ūdens pēda" pieejama te: "www.facebook.com/Electrolux/app_164111837091758."


Написать комментарий