Vecāku pabalstu likumu izmaiņu dēļ saķildojas premjers un tieslietu ministrs

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Iecerētās izmaiņas vecāku pabalstu izmaksas kārtībā izprovocējušas kārtējo aso vārdu apmaiņu starp premjeru Valdi Dombrovski ( V) un Nacionālo Apvienību (NA) - šoreiz tieslietu ministra Jāņa Bordāna personā.

Bordāns otrdien valdības sēdē pauda neizpratni par to, kādēļ Labklājības ministrija par likumiem, kuri tapuši, izpildot koalīcijas politiķu vienošanos par tā dēvēto demogrāfijas ultimātu, anotācijā pauž bažas par to atbilstību Satversmei un vēlas, lai Tieslietu ministrija pauž savu verdiktu - ir vai nav iecerētās izmaiņas pretrunā ar konstitūciju.

Savukārt premjers Dombrovskis uz to atbildēja, ka plānotās izmaiņas, izvirzot tā dēvēto demogrāfijas ultimātu, "Vienotības" pārstāves Ilzes Viņķeles vadītajai Labklājības ministrijai būtībā uzspiedusi NA, kurai "jābeidz jaukties Labklājības ministrijas kompetencē".

Tieslietu ministrija uzskata, ka vecāku pabalstu izmaksas kārtībā plānoto izmaiņu mērķis būtībā atbilst Latvijas konstitūcijai - Satversmei un bažas par iespējamu to apstrīdēšanu Satversmes tiesā novēršamas, precizējot likumu anotācijas. Ministrijas valsts sekretāra Mārtiņa Lazdovska ieskatā, ja likumu grozījumu anotācijas būs Labklājības ministrijas piedāvātajā redakcijā, grozījumu apstrīdēšanas gadījumā Satversmes tiesas lēmums var izrādīties nelabvēlīgs.

Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme gan valdības sēdē pauda, ka ministrijai būs grūti likuma anotācijās iekļaut pamatojumu, kādēļ vecākiem maksājamo pabalstu apmērs tiek samazināts no 70% līdz 43,75% no sociālo iemaksu algas un viņiem netiek dota iespēja izvēlēties - saņemt70% lielu pabalstu desmit mēnešus vai 43,75% lielu pabalstu sešpadsmit mēnešus.

"Parasti mēs likumu anotācijā netaisnojamies," paužot atbalstu Labklājības ministrijas nostājai, sacīja premjers.


Написать комментарий