Piekrīt akcīzes nodokļa paaugstināšanai autogāzei

foto: lpg.lv
foto: lpg.lv

Ar 57 balsīm "par" Saeima konceptuāli atbalstījusi grozījumus likumā par akcīzes nodokli, kas paredz paaugstināt akcīzes nodokli autogāzei.

Tādējādi akcīzes nodokli naftas gāzei (autogāzei) no 2014. gada 1. janvāra plānots paaugstināt no 90 līdz 113 latiem (161 eiro) par 1000 kilogramiem jeb par 25,5%. Nozarē lēš, ka tādā gadījumā autogāzes cena litrā pieaugtu par aptuveni 1,5 santīmiem.

Finanšu ministrijā (FM) informē, ka pašlaik akcīzes nodokļa slogs, lai veiktu vienādu attālumu – 100 kilometrus, autogāzei ir aptuveni četras reizes zemāks nekā bezsvina benzīnam. «Lai mazinātu atšķirības akcīzes nodokļa slogā starp degvielas veidiem, nepieciešams pārskatīt akcīzes nodokli autogāzei,» skaidro ministrijā. Turklāt tādā gadījumā akcīzes nodoklis autogāzei Latvijā tuvinātos tam nodokļu slogam, ko paredz pēdējie priekšlikumi Eiropas Savienības minimālā nodokļa līmeņa paaugstināšanā.

Šis ir viens no budžeta paketes likumprojektiem un tiks skatīts steidzamības kārtā. Otrais, galīgais lasījums paredzēts šā gada 6. novembrī.

Palielinot akcīzes nodokli autogāzei, nākamā gada budžetā paredzēts gūt papildu 2,8 miljonus latu. Tostarp 2,3 milj. latu tiktu gūti no akcīzes nodokļa, bet 0,5 milj. latu – no pievienotās vērtības nodokļa.


Написать комментарий