Lāčplēša diena Daugavpilī: Ziedu nolikšana karavīru kapos, Piemiņas brīdis un lāpu gājiens

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pirmdien, 11.novembrī, Daugavpils, tāpat kā visa valsts, svin valsts svētkus – Lāčplēša dienu.

Neskatoties uz to, ka šī diena nav brīvdiena, tās mērķis ir saliedēt mūsu valsts iedzīvotājus un stiprināt viņu patriotisko garu.

Turklāt mūsu pilsētā Lāčplēša dienā šogad pirmo reizi notiks lāpu gājiens, kurā aicina piedalīties visus pilsētniekus.

Šīs dienas pasākumi sāksies plkst.10:00, kad, godinot kritušos karavīrus, karavīru kapos un piemiņas vietās Daugavpilī tiks nolikti ziedi, kā arī aizdegtas svecītes.

Plkst.12:00 Latvijas armijas karavīru brāļu kapos (Luterāņu kapos) notiks piemiņas brīdis.

Plkst.16:30 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja pagalmā sāksies pulcēšanās lāpu gājienam, plkst.17:00 – lāpu gājiens pa pilsētas centrālajām ielām.

Muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Juta Vorone pastāstīja portālam Gorod.lv, ka lāpu gājienam ir iegādātas 600 lāpas, kuras tiks izdalītas gājiena dalībniekiem. Dalībai pasākumā bija iespējams pieteikties iepriekš, tādā gadījumā gājiena dalībnieks būtu nodrošināts ar lāpu. Tomēr, pēc muzeja darbinieku vārdiem, neviens nepaliks malā, jo galvenais nav lāpas nešanas, bet saliedētība.

Lāpu gājiens pa Muzeja, Lāčplēša, Ģimnāzijas ielām noslēgsies Vienības laukumā, kur notiks mūzikas grupas „Baltie lāči” koncerts.

Gājiena iniciatore ir Daugavpils pilsētas pašvaldība, kuras pārstāvji cer, ka šī jaunā tradīcija iepatiksies pilsētniekiem un lāpu gājiens tiks rīkots katru gadu.

Atgādināsim, ka Lāčplēša diena ir saistīta ar uzvaru pār tā saukto Bermonta karaspēku un tā ir ļoti nozīmīga uzvara mūsu valsts vēsturē. 1919.gada 11.novembrī Latvijas valsts armija uzvarēja Vācijas karaspēku, kas uzbruka Rīgai.

Svētku izskaņā, otrdien, 12.novembrī, plkst.17.00 Daugavpils Valsts ģimnāzijas pagalmā notiks Ģimnāzijas saimes sadziedāšanās, vienojoties kopīgā dziesmā un domās par savu valsti un tautu.


Написать комментарий