Izgudrota unikāla pieeja, kā pilsētā mazināt sastrēgumus

foto: weeknews.net
foto: weeknews.net

Viens no ceļu satiksmes sastrēgumu izraisītājiem vai pastiprinātājiem pilsētā ir luksofori jeb, precīzāk, to darbības nepilnīgais algoritms.

Kāda Toronto universitātes doktorante izstrādājusi jaunu luksoforu vadības sistēmu, kas ievērojami mazina satiksmes sastrēgumus.

Musulmaniete Samaha El-Tantavija savā dzīvē ir pieredzējusi ievērojamus satiksmes sastrēgumus Toronto un Kairā, tādēļ savā doktores disertācijā izgudrojusi jaunu risinājumu to mazināšanai.

Tā vietā, lai luksoforus vadītu no vienotas centrāles, kā tas notiek pašlaik, jaunā zinātniece piedāvā to aizstāt ar luksoforiem, kas apveltīti ar mākslīgo intelektu un kas lēmumus pieņem atbilstoši spēļu teorijas algoritmiem, sazinoties savā starpā. Tas ļauj luksoforiem pašiem koordinēt savu darbību, ņemot vērā tā brīža satiksmes intensitāti, kura tiek noteikta ar speciāliem sensoriem.

Kā salīdzinošu piemēru šiem luksoforiem zinātniece min futbola komandu – katrs spēlētājs kooperējas viens ar otru, lai komanda uzvarētu.

Jāatzīmē, ka šis risinājums nav tikai teorētisks. Zinātnieces projekts ticis ieviests 60 krustojumos Toronto pilsētas centrā. Pat sastrēgumu stundās jaunās sistēmas luksofori sabiedriskā transporta aizkavēšanās laiku samazināja par 40%, bet braukšanas laiku no viena punkta līdz otram – par 26%.


Написать комментарий