“Gada novadnieks 2013” Krāslavas novadā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Gada novadnieki 2013 tika godināti Krāslavas kultūras namā, 17.novembrī, Valsts svētku pasākuma „Latvija esam mēs” laikā, ziņo Krāslavas novada portāls.

Kamēr mūsu vidū būs cilvēki, kas ar savu darbu, enerģiju, spēku, izturību un veiksmi nes un nesīs Krāslavas novada vārdu Latvijā un pasaulē, mēs būsim! 

Gada novadnieki 2013 ir visdažādāko profesiju pārstāvji. Tie ir cilvēki, kuriem darbs nav mērāms stundās, viņi vienmēr gatavi cīņai un jauniem izaicinājumiem. Neapšaubāmi, vietā un laikā, kurā pašlaik atrodas – viņi ir vislabākie! 

Šogad par Gada novadniekiem tika nominēti:

  • Dmitrijs Silovs

Jau bērnībā Dmitrijs bija sportiski aktīvs zēns un viņam ļoti patika futbols. Taču uzsākot treniņus Krāslavas Sporta skolā pie trenerēm Innas Radevičas un Marinas Šlapinas, par viņa disciplīnu kļuva vieglatlētika.  2013.gadā pasaules paralimpiskajā vieglatlētikas čempionātā Francijā Dima kļuva par pasaules vicečempionu šķēpa mešanā. Patlaban viņa mērķis ir startēt paralimpiskajās spēlēs Brazīlijā un uzvarēt šķēpa mešanas sacensībās. Jaunajiem sportistiem Dmitrijs iesaka nekad neatteikties no saviem mērķiem un mīlēt to, ko dari.

  • Rita Andrejeva

No savas skolotājas Terēzijas Brokas pārņēmusi lielisku diriģēšanas prasmi un izveidojusi Krāslavā sieviešu kori „Nova” un sieviešu ansambli „Noktirne”. Šogad ansamblis „Noktirne” svinēs savas pastāvēšanas 20 gadu jubileju. Abi Ritas vadītie kolektīvi veiksmīgi startē visdažādākajos konkursos, arī garīgās mūzikas, un priecē klausītājus koncertos Krāslavā un aiz tās robežām.  Koris „Nova” piedalījies jau trijos Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos. Rita Andrejeva ir arī mūzikas skolotāja Varavīksnes vidusskolā un vada tur vairākus bērnu kolektīvus.  

  • Jānis Timma

Basketbolā Jānis ir kopš mazotnes, jo viņa pirmais treneris bija tētis - Krāslavas Sporta skolas basketbola treneris Raitis Timma. 

2013.gadā Jānis BK Ventspils komandas sastāvā izcīnīja 2.vietu Latvijas basketbola čempionātā, kā arī 1.vietu Baltijas čempionātā, kur tika atzīts par fināla vērtīgāko spēlētāju un kļuva par trešo Latvijas basketbola vēsturē  Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) draftēto latvieti, kuru 60.kārtā izvēlējās klubs Memfisas Grizzlies.

  • Jāzeps Pogumirskis

„Medicīna ir mans dzīves aicinājums”- saka ģimenes ārsts Jāzeps Pogumirskis. Beidzis Daugavpils Pedagoģisko institūtu un devies uz Poliju, lai studētu medicīnu. Tur iegūts arī doktora grāds. Strādājot Polijā, satikta dzīvesbiedre Anna. Lai arī darba apstākļi un nākotnes izredzes Polijā bija labāki, tomēr Jāzeps izvēlējās atgriezties dzimtenē. Kādu laiku strādājis Daugavpilī, un nu jau divus gadus viņš ir ģimenes ārsts Indrā, vietā, no kurienes cēlusies Pogumirsku dzimta. Pie daktera Pogumirska brauc pacienti arī no Krāslavas, Daugavpils un citām vietām Latvijā. Viņa ģimenes ārsta praksē ir pāri par 700 pacientiem no Indras, Piedrujas un Robežnieku pagastiem. Visi ir apmierināti ar savu dakteri, kurš ir augsti kvalificēts, uzmanīgs, iejūtīgs, un kura dzīves jēga ir palīdzēt cilvēkiem.

  • Aivars Einiks

Aivara Einika māju nosaukums ir „Veiksmes”, te viņš saimnieko sava vectēva dzimtas mājās, kuras ir kļuvušas par īstu rotu Kombuļu pagastā. Ja pasakās ir ziedu fejas, tad Kombuļos ir „puķu karalis”, kurš ar saviem izaudzētajiem puķu stādiem ir pazīstams tālu aiz novada robežām. Puķu stādu daudzveidība un apjoms ļauj saimniecībai veiksmīgi attīstīties bez ES projektiem. Aivara izaudzētie ziedi krāšņo pašvaldību un skolu puķu dobes, māju pagalmus, baznīcu dārzus un kapsētas. Aivara mājās notiek arī semināri, kuros interesenti var mācīties, kā veidot un kopt skaistu lauku ainavu. Paša spēkiem ir uzbūvētas vairākas lielas un modernas siltumnīcas stādu un tomātu audzēšanai. Aivars ir gādīgs ģimenes tēvs, Kombuļu pagasta iedzīvotāji viņu raksturo kā sabiedrisku, izpalīdzīgu, sirsnīgu un atsaucīgu.

  • Valda Timule

Dejotprieks, draudzīga noskaņa, radošas dzirksts meklējumi, dejas soļos ieausts latviskums – tas viss raksturo vairāku novada deju kolektīvu vadītāju Valdu Timuli. Viņas vadītie kolektīvi ar panākumiem ir piedalījušies neskaitāmos koncertos, konkursos, festivālos, kā arī Vislatvijas Dziesmu un Deju svētkos. Ar ļoti labiem rezultātiem dejotāji startē novada un valsts mēroga skatēs. Pateicoties augstajam vērtējumam, deju kolektīviem „Raita” un „Rakari” tika iegūta iespēja piedalīties XV Deju svētku lieluzvedumā. Kā ļoti lielu un būtisku notikumu Krāslavā  jāmin deju festivālu „Latvju bērni danci veda”, kurā Valda kā virsvadītāja veiksmīgi atrada kopēju valodu ar 235 deju kolektīviem un 135 kolektīvu vadītājiem. Kolēģi teic, ka Valdai piemīt liela atbildības sajūta, apbrīnojama enerģija un prasme ieaudzināt saviem dejotājiem lielisku stāju un uzstāšanās prieku.

Novada domes Goda rakstu, Gada novadnieka piemiņas nozīmīti, albūmu „Latgale fotogrāfijās” un 2014.gada kalendāru „Krāslavas mākslinieki” – pasniedza domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks un domes izpilddirektors Jānis Geiba.


Написать комментарий