Virza likumprojektu, kurā aizliegs tirgot elektroniskās cigaretes

foto: njkenpo.com
foto: njkenpo.com

Ceturtdien valsts sekretāru sanāksmē izsludināti grozījumi likumā, kas paredz aizliegumu tirgot tā dēvētās elektroniskās cigaretes.

Plānots smēķēšanas definīcijā iekļaut arī elektronisko smēķēšanas ierīču lietošanu. Tā kā likumprojekts neparedz aizliegt to lietošanu, šāds papildinājums ļaus noteikt tādus pašus lietošanas ierobežojumus publiskās vietās kā tabakas izstrādājumiem.

„Tas ir salīdzinoši jauns produkts tirgū, tas ir maz ļoti pētīts, nav arī veikti pilnvērtīgi ietekmes novērtējumi un izvērtējumi attiecībā uz elektroniskajām cigaretēm. Un, protams, ka galvenais ir tas, ka attiecībā uz elektroniskajām cigaretēm nepastāv kvalitatīvas standarti un atbilstības novērtējums. Tas nosaka to, kas šis produkts, kas tirgū ir salīdzinoši jauns, nav drošs produkts. Jo vienkārši šo kvalitātes standartu šobrīd Eiropas Savienības mērogā nav. Kamēr nav izvērtēta šī ietekme ilgtermiņā uz cilvēka veselību, tāpat arī pierādījumi attiecībā uz drošību un kvalitāti, Pasaules Veselības organizācija rekomendē cilvēkiem nelietot šīs elektroniskās cigaretes, un pat vēl stingrāk pasaka, ka šīs elektroniskās cigaretes nedrīkst lietot," norāda Inga Birzniece.

Veselības ministrijas pārstāve piebilst, ka, strādājot pie likumprojekta, darba grupa arī ņēmusi vērā riskus, ka elektroniskās cigaretes mudina bijušos smēķētājus atsākt smēķēšanu un tai pievērš tos, kas iepriekš nav smēķējuši. Tāpat arī norāda uz šo produktu pārdozēšanas riskiem.


Написать комментарий