Latvijā grib izveidot vairākus čigānu darba ciematus

foto: bigpicture.ru
foto: bigpicture.ru

Latvijas Čigānu biedrības priekšsēdētājs Normunds Rudevičs plāno piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu un Latvijā izveidot vismaz četrus darba ciematus, pirmdien raksta "Diena".

Mērķis esot atrisināt Latvijā dzīvojošo romu problēmas, stimulējot arī reģionu ekonomisko izaugsmi. Plāns paredz Latvijā izveidot vismaz četrus darba ciematus, katrā no tiem būtu vairākas ražotnes, aptuveni piecdesmit privātmāju romu ģimenēm, kultūras nams, iekoptas atpūtas vietas, administrācijas ēka, bērnudārzs, sporta zāle un veikals.

Rudevičs uzsver, ka šajos ciematos strādāt varētu arī citi apkārtnes iedzīvotāji. "Labums būtu ne tikai romiem, bet visiem – sākot no vietējiem zemniekiem, beidzot ar pašvaldību, no kuras tiktu noņemts sociālo pabalstu maksāšanas slogs. Tieši otrādi – ieplūstu lieli nodokļu ieņēmumi," saka Rudevičs.

Viena ciemata izbūvei nepieciešamais finansējums tiek lēsts ap 40 miljoniem eiro – naudu plānots piesaistīt no Eiropas Komisijas izstrādātās stratēģijas Eiropa 2020 īstenošanai atvēlētajiem līdzekļiem – kopumā vairāk nekā 25 miljardiem eiro.

Rudeviča iecere pēc būtības atbilstot visām stratēģijā ietvertajām prioritātēm – mājokļu, nodarbinātības, ekonomikas attīstības, sociālās integrācijas jautājumu risināšanai. Palīdzēt ieinteresēta ir arī Izraēlas valdība, kas sola dot savas jaunās tehnoloģijas un rūpniecības iekārtas – pamatu darbvietu radīšanai.

Darba ciematu idejas autors uzskaita dažus piemērus – siltumnīcas zemeņu audzēšana, ogu un sēņu apstrādes cehi, tītaru audzēšanas fermas, dūņu lopbarības ražotnes. Rudevičs uzskata, ka katrā būtu jāizbūvē mazas koģenerācijas stacijas, kas to apgādātu ar elektrību un siltumu.

Rudevičs domā, ka vidējais atalgojums šajos ciematos varētu sasniegt tūkstoš latu mēnesī, un skaidro, ka Latvija būtu pirmā valsts, kur šāds modelis funkcionētu. Pagaidām viņa izstrādātā koncepcija prezentēta Kultūras ministrijas paspārnē izveidotajā romu integrācijas politikas īstenošanas konsultatīvajā padomē, un pēc atzinumu saņemšanas tikšot izveidots gala projekts, ko Rudeviča vadītā biedrība plāno iesniegt valdībā. Lai varētu pretendēt uz ES finansējumu, projekts būtu jāiekļauj nākamā gada Latvijas kopējā stratēģijas programmā.

Pēdējos gados romu tautības cilvēku skaits Latvijā strauji samazinājies. Pēdējā tautas skaitīšanā Latvijā reģistrēti 6,5 tūkstoši romu, kas ir apmēram divreiz mazāk nekā gadsimta sākumā.


Написать комментарий