Vēl nevienojas par administratīvo pārkāpumu sistēmas reformu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ministru kabineta komiteja pirmdien, 16.decembrī uzdeva Tieslietu ministrijai atkārtoti saskaņot ar ieinteresētajām institūcijām Administratīvo pārkāpumu procesa likumu, kas tapis, lai Latvijā beidzot ieviestu mūsdienīgu administratīvo pārkāpumu procesu.

Jaunajā likumā plānots noteikt administratīvo sodu sistēmas pamatprincipus, administratīvās atbildības nosacījumus, sodu veidus un to piemērošanas kārtību, kā arī administratīvo pārkāpumu procesa kārtību.

Likums paredz Latvijā noteikt minimālā naudas soda apmēru – plānots, ka fiziskajām personām tas būs 10 eiro. Atbilstoši Tieslietu ministrijas piedāvājumam, pēc jaunā likuma pieņemšanas vienīgie pamatsodi par administratīviem pārkāoumiem būs naudas sodi un aizrādījumi.

Tas nozīmē, ka starp likumā noteiktajiem pamatsodiem vairs nebūs paredzēta administratīvā pārkāpuma priekšmeta vai rīka, piemēram, automašīnas konfiskācija. Tiesa gan, smagu pārkāpumu gadījumos amatpersona, kas ir procesa virzītājs, varēs lemt par procesuālo konfiskāciju.

No pamatsodiem plānots izslēgt arī tādus soda mērus kā administratīvo arestu, personām piešķirto speciālo tiesību, piemēram, autovadītāja tiesību vai ieroča nēsāšanas atļaujas atņemšana vai aizliegumi ieņemt noteiktus amatus. Atsevišķos gadījumos šos aizliegumus piemēros kā papildsodus.

Par iecerētajām reformām vēl gaidāmas atkārtotas diskusijas gan Ministru kabineta komitejā, gan Saeimā.


Написать комментарий