Prāgā izmeklē palestīniešu vēstnieka nāves apstākļus

foto: russian.people.com.cn
foto: russian.people.com.cn

Gandrīz nedēļu pēc noslēpumainās palestīniešu vēstnieka Čehijā Džamala el Džamala nāves policija nav pavirzījusies uz priekšu tās apstākļu izmeklēšanā. 

Vēstnieks gāja bojā, kad viņa jaunajā rezidencē eksplodēja seifs, un viņa meita, pretēji palestīniešu amatpersonu sacītajam, uzskata, ka tā bijusi politiski motivēta slepkavība.

Čehus gan vairāk satraucis tas, ka vēstnieka rezidencē atrasti nereģistrēti ieroči – Suhdolas rajona (tieši tur atrodas vēstniecība) amatpersonas ārlietu ministrijai iesniegušas sūdzību par šādiem bīstamiem kaimiņiem, pieprasot pārvietot vēstniecību.

56 gadus vecais Dž. el Džamals, kas Prāgā strādāja kopš pagājušā gada oktobra, gāja bojā jaunā gada pirmajā dienā, kad savā jaunajā rezidencē īsi pēc pārvākšanās darbojās ap seifu. Palestīniešu ārlietu ministrs Rijāds el Malki sākotnēji paziņoja, ka vēstnieks mēģinājis atvērt vecu seifu, kas gadiem ilgi nav lietots, tādēļ nostrādājusi drošības sistēma, kas paredzēta cīņai pret zagļiem, un uzsprāgusi seifa durvīs ievietotā sprāgstviela. «Viņš mēģināja, ne ar vienu nekonsultējoties, atvērt seifu un tas uzsprāga. Mēs to uzskatām par nelaimes gadījumu,» sacījis ministrs.

Tomēr vēlāk vairāki vēstniecības darbinieki sarunā ar AFP apstiprinājuši, ka seifs lietots ikdienā, vēstniecība tajā glabājusi skaidras naudas rezerves. «Pašlaik čehu un palestīniešu izmeklētāji, kas sadarbojas šīs traģēdijas izmeklēšanā, ir secinājuši, ka vēstnieks gāja bojā brīdī, kad eksplodēja sprāgstviela, kas atradās seifā. Tomēr paliek jautājums – kādēļ tur tika glabāta sprāgstviela?» pašreizējās izmeklēšanas rezultātus komentējusi Prāgas policijas preses sekretāre Andrea Zulova. Laikraksts Mlada Fronta Dnes vakar, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēstīja, ka eksplozija nav notikusi brīdī, kad vēstnieks atvēra seifa durvis, bet pēc krietna laika sprīža, kas apliecina – sprādzienā nav vainojams drošības mehānisms.

Bojāgājušā meita Rana el Džamala gan joprojām ir pārliecināta, ka viņas tēvs kļuvis par sazvērestības upuri. «Mēs, ģimene, uzskatām, ka tēvu nogalināja, tas nebija nekāds nelaimes gadījums. Mēs vēlamies zināt, kas to izdarīja un kāpēc,» viņa sacījusi sarunā ar Reuters. R. el Džamala piebildusi, ka pirms pārvešanas uz jauno rezidenci, seifs iztukšots un nekādas sprāgstvielas tajā neesot bijis. Eksplozija nograndusi brīdī, kad vēstnieks seifā licis dokumentus, turklāt bojāgājušā sieva stāstījusi, ka pats seifs sprādzienā neesot īpaši bojāts. R. el Džamala likusi saprast, ka sprāgstviela seifā varētu būt ievietota laikā, kad tas tika pārvests no vecā vēstniecības kompleksa uz jauno rezidenci. Šādu varbūtību vakar laikrakstā Blesk publicētā intervijā gan kategoriski noraidījis Martins Suseks viņš vada transporta kompāniju, kas nodrošināja vēstniecības īpašuma pārvešanu. M. Suseks norādījis, ka seifa pārvešanas laikā to nepārtraukti uzraudzījis vai nu pats vēstnieks, vai arī kāds no viņa padotajiem. «Atceros, ka sākumā viņi nevarēja izlemt, vai seifu nest uz vēstniecības ēku vai vēstnieka dzīvokli, līdz beidzot vēstnieks deva rīkojumu to nogādāt dzīvoklī,» sacījis M. Suseks, uzsverot, ka nepiederošu personu seifam nav bijis pat tuvumā.

Svētdien vēlu vakarā Čehijas nacionālās policijas priekšnieks Martins Červičeks apstiprināja iepriekš medijos publiskotās ziņas, ka vēstnieka dzīvoklī (atšķirībā no rezidences tam nav diplomātiskās imunitātes statusa) atrasti arī nereģistrēti šaujamieroči – pistoles un automātiskie ieroči. Lai gan avīzēs baumots pat par 70 ieročiem, M. Červičeks pavēstījis, ka to bijis 12, turklāt čehu likumsargiem tos pat nav nācies meklēt, jo vēstniecības amatpersonas pašas parādījušas ieroču atrašanās vietu. Palestīnieši skaidrojuši, ka ieroči saglabājušies vēl no aukstā kara laikiem (Palestīnas atbrīvošanas frontes pārstāvniecība toreizējā Čehoslovākijas galvaspilsētā Prāgā tika atvērta vēl 1982. gadā). Policijas priekšnieks uzsvēris, ka jāgaida ballistiskās ekspertīzes rezultāti, lai noskaidrotu, vai un kad ieroči lietoti. Bijušais Čehijas armijas štāba priekšnieks Jirži Sedivijs, kas pašlaik ir drošības jautājumu pētnieks CEVRO institūtā Prāgā, sarunā ar interneta ziņu vietni Aktuelne.cz pieļāvis versiju, ka vēstniecības darbinieki nodarbojušies ar ieroču un sprāgstvielu kontrabandu. «Tas gan ir sliktākais no scenārijiem, kas man nāk prātā,» viņš sacījis, piebilstot, ka šādā gadījumā līdzīgi arsenāli var atrasties arī palestīniešu pārstāvniecībās citās Eiropas valstīs. Čehijas Ārlietu ministrija jau pavēstījusi, ka pieprasījusi oficiālus paskaidrojumus no saviem palestīniešu kolēģiem, bet pagaidām tādi nav saņemti.

Čehijas Ārlietu ministrija saņēmusi arī petīciju no Suhdolas rajona vadītājiem. «Mēs lūdzām, lai vēstniecību pārvieto no mūsu rajona. Mēs nevēlamies dzīvot kaimiņos ar diplomātiem, kuri, pārkāpjot Čehijas un starptautiskos likumus, vēstniecībā glabā ieročus un sprāgstvielas,» AFP sacījis rajona domes vadītājs Petrs Hejls. Ārlietu ministrija apstiprinājusi šāda dokumenta saņemšanu un paziņojuši, ka izprot iedzīvotāju bažas, taču nav devusi solījumu, ka ierosinājums tiks uzklausīts.


Написать комментарий