Eksperti: Pavļuta nomaiņā varētu būt iesaistīti partiju sponsori

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Jau pavisam drīz Danielu Pavļutu ekonomikas ministra amatā varētu nomainīt Vjačeslavs Dombrovskis, kuru savā komandā izvēlējusies valdības veidotāja Laimdota Straumuma. 

Eksperti ir pārliecināti, ka daudzas Pavļuta uzsāktās reformas uz priekšu tik strauji turpmāk var neiet.

Galvenās prioritātes jaunajam ekonomikas ministram būs būvniecības jomas sakārtošana, elektroenerģijas tirgus atvēršana un gāzes tirgus liberalizācija. Šie darbi nesolās būt viegli un daudz kas būs atkarīgs no ministra personības.

Latvijas Televīzijas raidījuma Panorāma aptaujātie eksperti norāda, ka Pavļuta nomaiņā, kurš pret minētajām nozarēm ieturējis stingru pozīciju, varētu būt iesaistīti partiju sponsori. Lobija ietekmi nenoliedz arī aizejošais ministrs. «Šādu iespēju izslēgt nevar. [..] Kas ir tie iemesli, to pagaidām ir grūti pateikt, bet to mēs varēsim vērtēt no tā, kāda ir turpmākā politika, kādi būs ierosinājumi turpmāko politiku mainīt. Tas varētu vērst zināmu skaidrību šajā jautājumā,» vērtē ministrs.

Tikmēr Vjačeslavs Dombrovskis, kurš jauno amatu sakās pieņēmis negribīgi, norāda uz Vienotības un Reformu partijas tuvināšanās nepieciešamību. «Vistuvāk ir tas, ko teica Sandra Kalniete, ka Vienotībai un Reformu partijai vajadzētu izbeigt šo brāļu karu,» norāda Dombrovskis.

Tikmēr eksperti ir vienisprātis – līdzšinējās valdības krišana un jaunās veidošanas līkloči padarījuši daudz vājāku līdz šim spēcīgo Ekonomikas ministrijas pozīciju. Tas pavēris iespēju nozaru lobijiem likumdošanas ceļā sasniegt savas šaurās biznesa intereses, kuras bieži vien var būt pretējas sabiedrības mērķiem.

Jau vēstīts, ka Reformu partija (RP) pirmdien, 20.janvārī, nolēmusi ekonomikas ministra amatam virzīt pašreizējo izglītības un zinātnes ministru Vjačeslavu Dombrovski, atsakoties no iepriekš oficiāli virzītās pašreizējā ekonomikas ministra Daniela Pavļuta kandidatūras.

«Lai arī Reformu partijas valde respektē Laimdotas Straujumas tiesības izvēlēties ministru kandidātus, kā to arī paredz Satversme, tomēr vēl arvien nepiekrīt viņas minētajiem argumentiem, noraidot Daniela Pavļuta kandidatūru,» iepriekš norādīja partijas valdes priekšsēdētājs Demiters.

Partijas valde augstu novērtēja līdzšinējā ekonomikas ministra Daniela Pavļuta profesionalitāti un paveikto ekonomikas jomā, uzsākot un virzot būtiskas reformas valsts un pašvaldību kapitāldaļu pārvaldībā, gan izstrādājot Nacionālo industriālo politiku ar konkrētiem atbalsta instrumentiem modernas ražošanas atjaunošanai, gan arī izstrādājot un apstiprinot pirmo Latvijas enerģētikas politikas ilgtermiņa stratēģijas dokumentu. Partijas valde uzsver, ka Pavļuts ir spējis iemantot lielāko valsts uzņēmēju organizāciju uzticību, kas paudušas atbalstu viņa darba turpināšanai.

Ministru kabineta sastāvs būs jāapstiprina Saeimas balsojumā, kas varētu notikt 22.janvārī.


Написать комментарий