Nosauktas labākās 2013. gada filmas

foto: art.gazeta.kz
foto: art.gazeta.kz

ASV producentu ģilde svētdien slēgtā 25. ceremonijā nosauca uzreiz 3 labākās 2013. gada filmas.

Uzvarētāju vidū ir fantastisks režisora Alfonso Kuarona darbs „Gravitācija” ar Sandru Buloku un Džordžu Klūniju galvenajās lomās. Otrā filma ir Stīva Makvīna vēsturiskā drāma „12 verdzības gadi”. Filma pamatojas uz reāliem notikumiem: režisors ekranizēja Solomona Nortapa – brīvā un izglītotā afroamerikāņa memuārus, kurš dzīvoja XIX. gadsimta vidū Ņujorkā. 1841. gadā viņam piedāvāja darbu Vašingtonā, uz kurieni viņš aizbrauca kopā ar ģimeni. Tomēr tur viņu nolaupīja un pārdeva verdzībā uz Luiziānas štata plantāciju. Tikt brīvībā viņš spēja tikai pēc 12 gadiem. Lentas producents ir Breds Pits, kurš iznāca uz skatuves pēc balvas, atzīmējot, ka „pats personīgi balsoja pēdējā brīdī, bet viņa izvēle krita uz „Gravitāciju”.

Par trešo uzvarētāju nosaukta Dāvida O. Rasela filma „Amerikāņu afēra”, kuras aktīvā jau ir ASV kinoaktieru ģildes atzinība. Sižeta pamatā ir reāli 1970. – 1980. gada notikumi, kad FIB specoperācijas rezultātā tika atmaskoti un arestēti korumpanti augstākajos ASV varas ešelonos.

Visas trīs filmas ir nominētas Amerikas kinomākslas akadēmijas balvai „Oskars”. Parasti producentu apvienības lēmums ir diezgan precīzs „Oskara sacīkšu” rezultātu „barometrs”. Pēdējo 10 gadu laikā ģildes un Akadēmijas locekļu domas pilnīgi sakrita. Tomēr šoreiz notikumu bezprecedenta pavērsiena un uzreiz 3 filmu izvēles dēļ vienota pretendenta uz uzvaru nav, bet tas nozīmē, ka intriga saglabāsies līdz 2. martam, kad tiks pasniegtas prestižākās kinematogrāfa pasaules prēmijas, – ziņo telegraf.com.ua.

Par producentu balvu cīnījās arī filmas: Aleksandra Peina „Nebraska”, Žana Marka Valē „Dalasas pircēju klubs”, Spaika Džonsa „Viņa”, Stīvena Frīrza „Filomena”, Pola Grīngrasa „Kapteinis Fīlips”, „Volstrītas vilks” un „Glābt misteru Benksu”. 

Prēmiju par animācijas filmas producēšanu saņēma „Aukstā sirds”.  Tās konkurenti bija „Krudsu ģimenīte”, „Riebīgais es 2”, „Epiks” un „Monstru universitāte”.

Dokumentālajā nominācijā uzvarēja filma „Mēs zogam noslēpumus: WikiLeaks vēsture”. Dāvida Volpera prēmiju par „labāko televīzijas filmu vai mini seriālu” ieguva lenta „Pēc kandelabriem” ar Maiklu Duglasu un Metu Deimonu galvenajās lomās.
Par labāko dramatisko televīzijas seriālu atzīts „Visos smagajos”. Denija Tomasa prēmija par komēdijas seriālu piešķirta „Amerikāņu ģimenītei”.

Režisors Pīters Džonsons un speciālo vizuālo efektu inscenētājs Džo Leteri apbalvoti ar prēmiju „Vengard 2014” par novatorismu. Dāvida Selznika godalgu par sasniegumiem kinematogrāfa jomā tika pasniegta filmu par aģentu „007” producentiem Džemsai Bonde – Barbarai Brokoli un Maiklam Vilsonam.

Ģilde apvieno vairāk nekā 4 tūkst. producentu, kuri strādā kino un televīzijā. Profesionālās apvienības pazīstamāko biedru vidū ir Stīvens Spīlbergs, Džerijs Brukmaihers, Klints Īstvuds, Alfrēds Hičkoks un Volts Disnejs.

Pēdējo gadu laikā par labākajām filmām pēc Ģildes un Amerikas kinomākslas akadēmijas domām kļuva „Operācija Argo”(2012.), „Aktieris” (2011.), „Karalis runā” (2010.), „Vētras valdnieks” (2009.), „Graustu miljonārs” (2008.), „Večiem te nav vietas” (2007.), „Mazā mis Laime” (2006.), „Kuprainais kalns” (2005.), „Aviators” (2004.), „Gredzenu pavēlnieks: Karaļa atgriešanās (2003.).   


Написать комментарий