Daugavpils novada dome pastāstīja par municipālā dzīvojamā fonda stāvokli

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils novada domes Sociālās komitejas sēdē Daugavpils novada domes Īpašumu pārvaldes vadītāja informēja visus klātesošos par brīvo municipālo mājokļu esamību, kā arī par situāciju par to apsaimniekošanu.

Pēc V. Pudovkinas vārdiem pašvaldības uzskaitē atrodas 281 daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, no kurām 82% ir privatizētas un 12% neprivatizētas. 48% no kopējā privatizēto dzīvokļu skaita ir nodoti iedzīvotāju pārvaldīšanai, tai pašā laikā 52% īpašuma pārvaldīšanas tiesības nav nodevuši pašvaldībai.

Uz 2014. gada 1. janvāri Daugavpils novadā visaugstākās komunālo pakalpojumu cenas brīvajos mājokļos fiksētas Višķu pagastā, kopumā tur atrodas 12 šādas dzīvojamās telpas. Pēc tam seko Naujenes pagasts (6 dzīvojamās telpas) un Kalupes pagasts (5 dzīvokļi). Lielākais brīvo dzīvojamo telpu skaits ar relatīvi zemu komunālo pakalpojumu maksu atrodas Skrudalienas pagastā (4).

Jāatzīmē, ka Daugavpils novadā ir pietiekams dzīvošanai nederīgu telpu, tai skaitā 102 dzīvojamās telpas ar krāsns apkuri, 72 – ar centrālo, 54 ir divistabu dzīvokļi un 37 – trīsistabu dzīvokļi.

Runājot par brīvajiem dzīvokļiem, kuri ir derīgi dzīvošanai, lielākais to skaits ir Višķu pagastā – 13, pēc tam seko Kalupes un Naujenes pagasts – pa 5 dzīvokļiem. Savukārt lielākais dzīvošanai nederīgo brīvo dzīvokļu skaits atrodas Višķu pagastā – 37, pēc tam seko Nīcgales pagasts – 27 dzīvokļi, Maļinovas pagasts – 10 un Līksnas pagasts – 7.

Lielākā cilvēku rinda, kura gaida mājokļus, reģistrēta Naujenes pagastā – 14 cilvēki, pēc tam Maļinovas – 4 un Višķu – 4.       

Kā atzīmēja Īpašumu pārvaldes vadītāja, kopā Daugavpils novadā ir 37 ģimenes, kuras gaida savu mājokli, tomēr šobrīd ir tikai 32 brīvas dzīvojamās telpas, tādēļ, lai sniegtu iedzīvotājiem palīdzību, mājokļos jāveic remontdarbi. Vairākumā gadījumu jāierīko jauna lokālā apkure, jānomaina santehnika un kanalizācija, elektroinstalācija un jumtus.

Nobeigumā V. Pudovkina piedāvāja šādu darbības plānu: dzīvojamo telpu atjaunošana un modernizācija (energoefektivitātes pasākumu veikšanas stimulēšana un finansējuma mehānisma pilnveidošana); municipālo dzīvojamo māju atjaunošanas sabiedriskā un privātā partnerība; pasākumu plāna izstrāde ar mērķi uzlabot apsaimniekošanas administrēšanu; apkalpojošās organizācijas profesionālās kvalitātes paaugstināšana; nodrošināšana ar pietiekamu jauno mājokļu skaitu; veicināt dzīvojamā sektora attīstību ar mērķi saglabāt iedzīvotāju mobilitāti un mājokļu atbilstību, turklāt cenšoties saglabāt esošo dzīvojamo fondu.    


Написать комментарий