Vācu diplomāts: ES kļūdījās, nerēķinoties ar Krievijas interesēm Ukrainā

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Eiropas Savienībai (ES) būtu vajadzējis analizēt iespējamos konfliktus ar Krieviju, pirms Ukrainai un citām Austrumeiropas valstīm tika piedāvāta ciešāka sadarbība Austrumu partnerības ietvaros. 

Tā neilgi pēc stāšanās amatā 30.janvārī sacījis Gernots Erlers (Gernot Erler), Vācijas ārpolitikas koordinators attiecībām ar Krieviju un ārpus ES esošām Austrumeiropas valstīm.

Būdams ciešs līdzgājējs Krievijai simpatizējošajam Vācijas ārlietu ministram Frankam Valteram Šteinmeijeram (Frank-Walter Steinmeier), Erlers attiecībām ar Krieviju izvirzījis ieceri par «modernizācijas partnerību», kas nozīmētu demokrātijas veicināšanu caur ciešākiem ekonomiskiem sakariem.

Runājot par ES lomu Ukrainas iekšpolitiskās krīzes noregulēšanā, diplomāts kā galveno prioritāti minējis centienus pārtraukt vardarbību.

Otrā prioritāte esot rosināšana Kijevā ātri izveidot rīcībspējīgu valdību, jo «Ukraina ir bankrota priekšā, kas var radīt smagas sekas arī Eiropai».

Erlers arī aicinājis ES pārskatīt Austrumu partnerības programmu un saprast, kādēļ bloks Ukrainā cietis šādu fiasko. «Mums jānodrošina, lai starp Austrumu partnerību un Krievijas Muitas savienību nebūtu spriedzes ,» Erlera sacīto citē ziņu portāls EU Observer.

BNN jau vēstīja, ka protesti Kijevā novembrī aizsākās pēc tam, kad Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs atteicās parakstīt asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu ar ES, tā vietā izvēloties tuvināties Krievijai un saņemt no tās prāvu aizdevumu.


Темы: , , , , , ,
Написать комментарий