Prognoze: Latvijas ekonomika pagājušajā gadā augusi par 4,2%

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latvijas iekšzemes kopprodukts 2013. gadā varētu būt palielinājies par 4,2% salīdzinājumā ar 5 – 5,5% izaugsmi iepriekšējo divu gadu laikā, prognozē Citadele Asset Management eksperti.

Kaut arī 2013. gadā izaugsmes ziņā Latvija ir spējusi noturēt līderpozīcijas ES valstu starpā, Latvijas ekonomikas attīstība aizvadītajā gadā nav vērtējama viennozīmīgi. Rūpniecības uzņēmumi bija spiesti izjust vājā ārējā pieprasījuma atbalsi un atsevišķo nelabvēlīgo iekšējo faktoru ietekmi. Tai pat laikā, apstrādes rūpniecības sektors panīkumu pārlaida salīdzinoši vieglā formā un jau gada otrajā pusē atgriezās pie izaugsmes. Patērētāju pieprasījuma pieaugums spēcināja ekonomikas izaugsmi visa 2013. gada garumā un attiecīgi arī izvilka kopējo IKP pieauguma ciparu, saka eksperti.

Saskaņā ar augstākas frekvences rādītāju dinamiku un ekspertu aprēķiniem, ekonomikas izlaide 4. ceturksnī varētu būt pieaugusi par 4% gada griezumā. Mazumtirdzniecības apgrozījuma izaugsme 4. ceturksnī paātrinājās līdz nepilniem 4%, un tādēj ādi tirdzniecības sektors gada nogalē visdrīzāk saglabāja galvenā IKP izaugsmes dzinējspēka statusu, pieliekot klāt nepilno procenta punktu pie ekonomikas pieauguma cipara. Gada pēdējā ceturksnī apstrādes rūpniecības sektora pieauguma tempi ir palikuši nemainīgi, izlaidei augot par vidēji 2.5% gada izteiksmē. Palēninošo ietekmi uz izaugsmi gada pēdējā ceturksnī acīmredzot atstāja mērenāks nodokļu ieņēmumu pieaugums un elektroenerģijas apgādes apjomu kritums.

Pērnā gada laikā mājsaimniecību pieprasījuma atlabšanai ir bijusi noteicošā loma ekonomikas attīstībā. Pastāv objektīvi iemesli sagaidīt, ka šie procesi turpināsies arī 2014. gadā, tomēr saskaņā ar citu eirozonas jaunpienācēju valstu pieredzi, gada sākumā, līdz ar jaunās valūtas nonākšanu maciņos, iedzīvotāji varētu būt tērējuši nedaudz piesardzīgāk. Tai pat laikā, līdz ar uzlabojumiem Latvijas galveno tirdzniecības partnervalstu izaugsmes perspektīvās, tiek paredzēts, ka pakāpeniski pieaugs arī eksportējošo sektoru ieguldījums valsts ekonomikas izaugsmē. Tas ļauj sagaidīt, ka 2014. gadā Latvijas ekonomika varētu reģistrēt pieaugumu 4 – 4,5% apgabalā, kas jau trešo gadu pēc kārtas ļautu Latvijai ierindoties Eiropas straujāk augošo valstu priekšgalā, prognozē analītiķi.


Темы: , , , ,
Написать комментарий