Demisionējis Itālijas premjerministrs

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Itālijas premjerministrs Enriko Leta piektdien prezidentam Džordžo Napolitāno iesniedzis demisijas rakstu, kuru prezidents pieņēmis, ziņo LETA-BBC.

Pirms došanās uz prezidenta pili Leta pateicās visiem, kuri viņam palīdzēja pēdējos desmit mēnešus, kad viņš bija premjerministra amatā.

Napolitāno paziņoja, ka vēlāk piektdien sāks konsultācijas ar politiskajiem līderiem par jaunās valdības izveidi, kas spētu iegūt parlamenta atbalstu un veikt nepieciešamās ekonomiskās un politiskās reformas.

Sagaidāms, ka konsultācijas ilgs arī visu sestdienu, pēc kurām Napolitāno uzdos veidot jauno valdību.

Kā ziņots, Itālijas valdošās centriski kreisās Demokrātiskās partijas vadība ceturtdien atbalstīja partijas jaunā līdera Mateo Renci aicinājumu steidzami mainīt valdību.

Ierosinājums tika atbalstīts ar 136 balsīm "par" un 16 balsīm "pret", un sagaidāms, ka Renci kļūs par jauno Itālijas premjerministru.

39 gadus vecais Renci par PD vadītāju kļuva decembrī. Viņš plaši kritizējis Letu, kurš pie varas nāca aprīlī un centies izvest Itāliju no recesijas, kuras dēļ bezdarba līmenis pakāpies līdz rekordaugstai atzīmei.

Renci Letam pārmeta pārāk gausu lēmumu pieņemšanu un drosmes trūkumu risināt galvenās problēmas, tostarp Itālijas birokrātijas nastu.

Savukārt Leta pārmeta Renci nodevību, jo iepriekš bijusi vienošanās, ka Leta paliks amatā vismaz līdz 2014.gada nogalei.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vairums itāļu iebilst pret Letas un Renci maiņu. Pret šādu situācijas pavērsienu iestājas 68% respondentu.


Написать комментарий