Vai uzņēmums „Daugavpils siltumtīkli” nejauši kļūdījās prognozēs?

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Neparasti agri, jau 3. februārī uzņēmums „Daugavpils siltumtīkli” paziņoja žurnālistiem par paredzamo vidējo apkures maksu janvārī: ierodoties preses konferencē, uzņēmuma pārstāvji paziņoja, ka tradicionāli janvāra rēķini būs augstākie apkures sezonas laikā.

Kā tika ziņots februāra sākumā, vidēji par apkuri janvārī daugavpilieši samaksās apmēram 1,30 latus (1,85 eiro) par kvadrātmetru pie vidējās gaisa temperatūras mīnus 7,5oC. Tomēr, kā izrādījās pēc aprēķinu precizēšanas, vidējā apkures maksa sastādīja 1,16 latus vai 1,65 eiro.

Tā kā pašreizējais domes sastāvs vienmēr ir ļoti piesardzīgs prognozēs un iepriekšējas informācijas sniegšanā, fakts, ka apkures maksa patiesībā izrādījās mazāka nekā tika prognozēts, kas tika publiski paziņots, izraisa domu – vai tā ir nejaušība?

Atgādināsim, ka par pērnā gada apkuri janvārī daugavpilieši vidēji samaksāja 1,44 latus (2,05 eiro) par kvadrātmetru pie vidējās mēneša gaisa temperatūras mīnus 8,1oC. Šī gada janvārī pilsētnieki par apkuri maksās mazāk tādēļ, ka gāzes tarifs samazinājās salīdzinājumā ar pērno gadu no 46,46 latiem (66,11 eiro) par megavatstundu bez PVN līdz 43,31 latiem (61,62 eiro) par megavatstundu bez PVN.

Tāpat atzīmēsim, ka janvārī stiprs sals bija novērojams apmēram divas nedēļas, bet pārējās dienās gaisa temperatūra dažreiz sasniedza pozitīvus rādītājus. Aptauja, kuru portāls Gorod.lv veica sala laikā janvāra beigās, parādīja, ka 41% aptaujāto dzīvokļos šajā periodā bija auksti, vēl 41% – silti, bet 16% – karsti.

Saskaņā ar uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” informāciju iedzīvotāju parāds par patērēto enerģiju uz 1. februāri sastāda 3 429 986 eiro.


Написать комментарий