Ukrainas valdības obligācijas piedzīvo smagāko pārdošanas vilni vēsturē

foto: Reuters/scanpix
foto: Reuters/scanpix

Sadursmes Ukrainā ievērojami iedragājuši arī šīs valsts valūtas vērtību un finanšu tirgus indeksus.

Šajā nedēļā Ukrainas akciju tirgus indekss ir zaudējis jau 8,3%, ceturtdien sarūkot par 2,2%.

Trešdien Ukrainas valdības obligācijas piedzīvoja smagāko pārdošanas vilni vēsturē, un parādzīmju ienesīgums pieauga par 11,35 procentpunktiem līdz 34,27%, kas ir visu laiku augstākais līmenis. Investori šonedēļ aktīvi pamet Eiropas riskantākā aizņēmēja aktīvus, raksta Reuters.

«Vardarbības uzliesmojums par labu iekšējam parādam nenāk, īpaši īstermiņa,» saka Bank of America Corp Maskavas ekonomists Vladimirs Osakovskis. «Ja nākamo mēnešu laikā nebūs skaidrība par politisko situāciju, pieaugs riski Ukrainai tās parāda atdošanā,» saka eksperts.

Ukrainai, kura cīnās ar rekordlielu tekošā konta deficītu un zemāko ārvalstu rezervju apjomu kopš 2006. gada, tuvojas 17 miljardu dolāru vērtu saistību atmaksas termiņš 2015.gadā, raksta Bloomberg. 2014.gada parādzīmju ienesīgums par rekordlielu apjomu – 23 procentpunktiem – pārsniedza 2023.gada aprīļa parādzīmju ienesīgumu. Vienu miljardu dolāru vērto valdības parādzīmju ar dzēšanas termiņu jūnijā ienesīgums trešdien uzlēca līdz 41,6%, bet ceturtdien saruka līdz 35,6%.

Arī Ukrainas grivnas vērtība turpina krist – ceturtdien tā saruka par 2,2% līdz 9,15 grivnām par ASV dolāru.

Savukārt apdrošināšana pret valsts maksātnespēju pieauga līdz augstākajam līmenim kopš 2009.gada. CDS ir ārpusbiržas finanšu instruments, ar kura palīdzību darījuma partneri pērk un pārdod noteikta emitenta kredītrisku. Ja CDS cena pieaug, tas nozīmē, ka investori uzskata, ka palielinās emitenta maksātnespējas risks.


Написать комментарий