Turcijas policija pret 1.maija demonstrantiem pielieto asaru gāzi

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Turcijas policija izmantojusi ūdensmetēju un asaru gāzi, lai izklīdinātu vairākus simtus cilvēku, kas nebija pakļāvušies aizliegumam Darba dienas demonstrāciju rīkot Stambulas Taksima laukumā, kas pērn kļuva par vairākus mēnešus ilgušo protestu epicentru, ziņo LETA-AFP.

Izskanot pēdējam brīdinājumam, protestētājiem, kas slēpās aiz improvizētajām barikādēm, uzbruka vairāki simti policistu, no notikumu vietas ziņo aģentūras AFP žurnālists.

Tiek ziņots, ka kārtības uzturēšanā Stambulā iesaistīti 40 000 policistu. Puse no šiem spēkiem izvietota pilsētas centrā, un visas ielas, kas ved uz Taksima laukumu, ir slēgtas.

Varasiestādes tomēr atļāvušas arodbiedrību konfederācijas TURK-IS pārstāvjiem laukumā nolikt vainagu, lai pieminētu tos 34 cilvēkus, kas gāja bojā 1977.gada 1,maija demonstrācijas laikā, kad policijas raidītie brīdinājuma šāvieni gaisā izraisīja paniku.

Tikmēr arodbiedrības savu 1.maija mītiņu Stambulā rīko citviet pilsētas Āzijas daļā.

Sabiedriskā transporta kustība Stambulā, kur mitinās 13 miljoni cilvēku, ceturtdien ir paralizēta, jo varasiestādes apturējušas gan prāmju darbību, gan slēgušas metro stacijas.

Premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans jau pagājušajā nedēļā brīdināja opozīciju, lai tā "atmet cerības" sarīkot protestus Taksima laukumā, taču aktīvisti solījuši šim aizliegumam nepakļauties.

Pagājušajā gadā policijas mēģinājums izklīdināt vides aktīvistu miermīlīgo sēdošo demonstrāciju Taksima laukumā pārauga valsts mēroga protestos pret Erdogana valdību.


Написать комментарий