Ēģiptes prezidenta vēlēšanās uzvar Abdelfatahs as Sisi

foto: cctv.cntv.cn
foto: cctv.cntv.cn

Ēģiptē šonedēļ aizvadītajās prezidenta vēlēšanās ar pārliecinošu balsu vairākumu uzvarējis bijušais armijas komandieris Abdelfatahs as Sisi, liecina rezultāti pēc vairuma balsu saskaitīšanas.

Par Sisi nobalsojuši vismaz 21 miljons vēlētāju jeb 96%, liecina rezultāti pēc balsu saskaitīšanas divās trešdaļās no  vēlēšanu iecirkņiem.

Sisi uzvara bija jau iepriekš paredzama. Viņa vienīgais konkurents bija kreiso līderis Hamdīns Sabahi, kurš vēlēšanās ieguvis tikai aptuveni 4% balsu.

Pie vēlēšanu urnām trīs dienu laikā atnākuši gan tikai nepilna puse no vairāk nekā 50 miljoniem balsstiesīgo pilsoņu.   

Jau ziņots, ka par vēlēšanu galveno favorītu tika uzskatīts bijušais Ēģiptes armijas feldmaršals Abdels Fatahs al Sisi, kurš pārņēma varu valstī pēc tam, kad no amata tika gāzts Musulmaņu brālības pārstāvis Muhameds Mursi. Viņš amatā pavadīja tikai gadu, taču par spīti tam, viņš pēdēja pusgadsimta laikā ir bijis vienīgais demokrātiski ievēlētais valsts vadītājs.

Savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā al Sisi paziņojis, ka patiesas demokrātijas ieviešanai valstī būs nepieciešami gadu desmiti, solot neiecietīgi vērsties pret jebkādiem nemieriem, kas apdraud ekonomiku.

Viņš arī solījis pilnībā iznīcināt jau tā aizliegto "Musulmaņu brālību". Un šie, visticamāk, nav tikai vārdi, jo kopš jūlija, vēršoties pret brālības atbalstītājiem, ir nogalināti jau vairāk nekā 1400 cilvēki, bet aptuveni 16 tūkstoši ir apcietināti.

 

 

 

29.05.2014 , 10:55

Andris Lācars , LSM


Написать комментарий