Straujuma: Fizikas vai ķīmijas eksāmenu neviens nav atcēlis

foto: la.lv
foto: la.lv

Ministru kabinets nav atcēlis iepriekšējās valdības pieņemto lēmumu par obligāto centralizēto eksāmenu vidusskolēniem fizikā vai ķīmijā, uzsver Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Vienlaikus Straujuma uzskata, ka jaunu centralizēto eksāmenu ieviešanai ir jābūt pārdomātai un par to ieviešanu ir savlaicīgi jāpaziņo, aģentūru LETA informēja premjerministres preses sekretāre Džeina Tamuļeviča.

Pēc Straujumas domām, par jauniem centralizētajiem eksāmeniem skolēniem būtu jāuzzina, jau sākot mācības vidusskolā. "Pārejas periodā centralizēto eksāmenu vietā, iespējams, būtu nepieciešams ieviest obligātos pārbaudes darbus," uzskata valdības vadītāja.

Viņa arī uzsver, ka valdības lēmumi ir saistoši visiem ministriem, un ministri rīkojas valdības, arī iepriekšējo valdību lēmumu kontekstā.

Šonedēļ izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V) intervijā telekompānijai LNT paziņoja, ka obligātā centralizētā eksāmena fizikā un ķīmijā nebūs, kamēr viņa vadīs IZM. Druviete arī izteicās, ka kopumā nav centralizēto eksāmenu idejas aizstāve.

Politiķe skaidroja, ka, ieviešot centralizētos eksāmenus, bijusi doma, ka tie kalpos arī kā daļa no iestājeksāmeniem augstskolās, taču ne vienmēr tā ir un augstskolas eksāmenus bieži neņemot vērā, piemēram, eksakto novirzienu mācību programmās ne vienmēr tiekot prasīts, lai būtu nokārtoti arī attiecīgi centralizētie eksāmeni vidusskolās.

Valdība šā gada 7.janvārī atbalstīja toreizējā izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska (RP) ierosinājumu ieviest piekto centralizēto eksāmenu fizikā vai ķīmijā.

Patlaban vidusskolēniem ir jākārto četri centralizētie eksāmeni - latviešu valodā, matemātikā, svešvalodā un vienā izvēles priekšmetā. Ministrs rosināja šo sarakstu papildināt ar vēl vienu izvēles eksāmenu ar nosacījumu, ka tas būs vai nu fizikā, vai ķīmijā.

Fizika un ķīmija ir tās zinātnes, kas ir ļoti būtiskas, lai varētu attīstīt konkurētspēju viedo specializāciju jomās, uzsvēra toreizējais izglītības un ministrs. Izmaiņas attieksies uz tiem vidusskolēniem, kuri 2015.gada septembrī sāks mācības 12.klasē.


Написать комментарий