Apstrādes rūpniecības apgrozījumam 2,2% kritums

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Šā gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 0,9%. Tai skaitā vietējā tirgū – par 1,9%, bet eksportā bija pieaugums par 0,3%.

No tā ārpus eirozonas bija pieaugums – par 1,5%, bet eirozonā bija kritums par 5,8%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Apgrozījums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājās elektrisko iekārtu ražošanas nozarē – par 12,8% (samazinājums abos tirgos), iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā (kuģu un laivu, dzelzceļa transporta remonts un apkope, visa veida iekārtu un ierīču remonts un apkope, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšana) – par 6,5% un tā pamatā bija samazinājums vietējā tirgū, bet eksportā bija pieaugums; dzērienu ražošanas nozarē – par 6,4% (samazinājums abos tirgos).

Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi apgrozījuma samazinājums bija arī divās pēc īpatsvara lielākajās nozarēs – kokapstrādē par 1,7% (samazinājums eksportā par 4,3%, vietējā tirgū pieaugums par 0,5%) un pārtikas produktu ražošanas nozarē – par 1,4% (samazinājums vietējā tirgū par 1,2%, eksportā – par 1,9%).

Salīdzinot ar 2013. gada jūniju, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apgrozījums apstrādes rūpniecībā samazinājās par 2,2%. Tai skaitā vietējā tirgū par 3,5% un eksportā – par 0,6% (no tā eirozonā samazinājums par 6,2%, bet ārpus eirozonas bija pieaugums par 2,6%).

Apgrozījuma samazinājums bija iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 41,1% (krituma pamatā bija samazinājums vietējā tirgū, bet eksportā bija pieaugums), iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanas nozarē – par 31,6% (samazinājums vietējā tirgū, bet eksportā pieaugums), elektrisko iekārtu ražošanas nozarē – 27,9% (samazinājums abos tirgos) un dzērienu ražošanas nozarē – par 21,4% (samazinājums abos tirgos).

Šā gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 1. ceturksni, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem samazinājās par 1,1%. Tai skaitā vietējā tirgū – par 2,6%, bet eksportā bija pieaugums par 0,9% (no tā ārpus eirozonas bija pieaugums – par 1,6%, bet eirozonā bija kritums par 3,3%).

2014. gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada 2. ceturksni, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apgrozījums apstrādes rūpniecībā pieauga par 2,1%. Tai skaitā vietējā tirgū – par 2,6%, bet eksportā – par 1,6% (no tā ārpus eirozonas bija pieaugums – par 4,2%, bet eirozonā bija kritums par 2,4%).

Šā gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apgrozījums apstrādes rūpniecībā pieauga par 1,9%. Izaugsmes pamatā bija vietējais tirgus, pieaugums – par 4,5%, bet eksportā bija samazinājums – par 1,2% (no tā eirozonā – par 0,9%, ārpus eirozonas – par 1,3%).


Написать комментарий