Šodien Daugavpils skolnieki no māla veidos cīruļus un sauks pavasari

foto uznai-pravdu.com
foto uznai-pravdu.com

Šodien Daugavpils māla un mākslas centrā notiks bērnu folklora festivāls “Cīrulis 2012”, kuru Krievu kultūras centrs aizvada jau kopš 2006. gada. Šī festivāla atklāšana saistīta ar seniem krievu svētkiem “Žagatas”, kuri pēc krievu zemkopības kalendāra, parasti tiek atzīmēti 22. martā, pavasara saulgriežos.

Krievzemē šo dienu gaidīja 40 putnu saimes, kurus sagaidot sievietes no mīklas, taisīja cīruļu figūriņas. Ar viņu palīdzību veica rituālus, lai piesauktu pavasari, aicināja ātrāk pie sevis ciemos. Bet zēni agri no rīta, basām kājām izskrēja pagalmā un mēģināja pārmest pāri mājas jumtas 40 skaidas, tādā veidā ticēja, ka vasara būs veiksmīga putnu ligzdu meklējumos. 

Vakarā zēni un meitenes taisījās uz dejām, cienājās ar alu, izvārītam speciāli šai dienai. Meitenes izpildīja maģiskos rituālus, kuriem vajadzēja palīdzēt ātrāk atnākt siltajām pavasara dienām. Lai uzvarētu noslēpumainos spēkus, kuri turēja zemi ziemas varā, meitenes no rīta uz krekla plēsa 40 strēmeles vai lauza 40 dēlīšus. 

Kā pastāstīja Gorod.lv Krievu kultūras centra metodiste Albīna Bogoroda, Daugavpils bērnu folklora festivāls “Cīruļi” visu šos gadus aizritēja dažādi, bet šoreiz viņā piedalīsies tikai Daugavpils kolektīvi “Очелье” un “Jūras pērle”, kā arī skolnieki no 10-tas vidusskolas. Festivāls notiks radošās darbnīcas veidolā. No sākuma dalībnieki noklausīsies nelielu ievadu senkrievu pavasara svētku vēsturē, pēc tam sāks taisīt mļa putnus. 

Gribas cerēt, ka ar savu māla cīruļu palīdzību mūsu mazie pilsētnieki piesauks siltās dienas, un Daugavpilī beidzot apmetīsies pavasaris.
 


Написать комментарий