Trešdaļai Latvijas iedzīvotāju nav priekšstata par rapšu eļļas nozīmi cilvēka uzturā

foto 21food.com
foto 21food.com

67% mājsaimniecību ir lietojušas rapšu eļļu, tomēr Latvijas iedzīvotājiem trūkst vienota priekšstata par rapšu eļļas vērtīgajām īpašībām un veselīgumu.

Kā rāda TNS veiktais pētījums,1 33% Latvijas iedzīvotāju nav priekšstata par rapšu eļļas nozīmi cilvēka uzturā. Rapšu eļļa tiek arvien vairāk novērtēta savas uzturvērtības, kā arī universālā pielietojuma dēļ un guvusi atzinību uztura speciālistu vidū, kuri to atzīmē kā vērtīgu uztura sastāvdaļu visai ģimenei.

Lolita Neimane, diētas ārste: “Šķiet, ka vēl neesam pavisam labi iepazinuši rapšu eļļu, tās labās īpašības un unikalitāti. Pirmkārt, vēlos uzsvērt to, ka tā ir universāla eļļa, ko var izmantot gan cepšanai, gan ēdienu pagatavošanai, kuriem nav nepieciešama karsēšana, jo mononepiesātinātās taukskābes, kas bagātīgi atrodamas rapšu eļļā, ir piemērotas visiem ēdienu gatavošanas veidiem. Taču ir vēl viena, ļoti nozīmīga, rapšu eļļas priekšrocība – tikai 2 ēdamkarotes rapšu eļļas nodrošina nepieciešamo un tik svarīgo Omega-3 taukskābju dienas devu. Šajā ziņā rapšu eļļa apsteidz visas mums zināmās augu eļļas.“

Omega-3 jeb alfa-linolēnskābe un Omega-6 jeb linolskābe ietilpst neaizvietojamo taukskābju grupā, tas nozīmē, ka organisms pats nespēj sintezēt šīs taukskābes, tāpēc tās ir jāuzņem ar pārtiku. Omega-3 taukskābju loma mūsu uzturā ir nenovērtējama un ne visiem cilvēkiem ēdienkartes sastāvā ir pietiekami daudz trekno zivju, ko pazīstam kā vienu no galvenajiem šo taukskābju avotiem.

Lolitas Neimanes pavasara ieteikums ir izmantot svaigos salātus un pagatavot tos, pievienojot rapšu eļļu. Pavisam viegli pagatavojama un veselīgu salātu recepte: sagriež zaļumus un pavasara dārzeņus (gurķus, redīsus, tomātus, jaunās natrītes u.c.), pārlej tos ar pašu pagatavoto mērci – rapšu eļļa sajaukta ar citrona vai laima sulu, nedaudz medus un sakapāti diedzējumi pēc paša izvēles.

Tikai 28% respondentu zina, ka rapšu eļļa satur vērtīgas uzturvielas cilvēka veselības nodrošināšanai, bet 13% atzīmējuši, ka rapšu eļļa ir veselīgāka par citām pārtikā lietojamajām eļļām. Jāpievērš uzmanība ne tikai nepiesātināto taukskābju uzņemtajam daudzumam, bet arī to proporcijai – rapšu eļļai, no cilvēka uztura vajadzību viedokļa, ir labvēlīga Omega-6 un Omega-3 proporcija (2:1).


Написать комментарий