Vjačeslavs Širjakovs: Daugavpils pašvaldības budžets tiek labi papildināts uz vietējā biznesa rēķina

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Kā zināms, Latvijas premjerministrs droši paziņoja visai pasaulei, ka mūsu valsts ir veiksmīgi pārvarējusi finanšu krīzi un pat sadarbībā ar zviedru ekonomistu Andresu Oslundu ir uzrakstījis par to grāmatu. Saskaņā ar dažiem oficiāliem datiem, Latvijas ekonomika klusi, bet diezgan veiksmīgi progresē, demonstrējot lielisku piemēru citām valstīm.

Taču valsts lielākā iedzīvotāju daļa nav noskaņota tik optimistiski kā valdības vadītājs. Daudzas aptaujas liecina, ka aptuveni 90% mūsu iedzīvotāju neizjūt pozitīvās pārmaiņas, kas ir saistītas ar pasaules krīzes pārvarēšanu. Daudzu iedzīvotāju dzīves līmenis ir pasliktinājies – darba meklējumos pašlaik atrodas 16,3% iedzīvotāju, vēl 9% ir piešķirts maznodrošināto statuss.

Pēc Daugavpils vicemēra Vjačeslava Širjakova vārdiem, par krīzes pārvarēšanu ir jāspriež pēc bezdarbnieku skaita un darbaspēka skaita, kas izbrauc uz ārzemēm reāliem procentiem.

„Oficiālais bezdarba līmenis mūsu pilsētā sastāda 11% un tas nav maz, tāpēc es nepiekrītu apgalvojumam, ka mēs esam pārvārējuši krīzi. Situāciju varētu mainīt jaunu darbavietu radīšana. Par to esmu drošs nevis kā pašvaldības pārstāvis, bet gan kā parastais pilsētnieks.

Protams, daudz kas ir atkarīgs no pašvaldības un valdības darba. Valstī ir jābūt nopietnai attieksmei pret biznesa partneru izvēli, neiestrēgstot politiskajos jautājumos.
Pašvaldībai nav tiesību tiešā veidā atbalstīt biznesu – mūsu valstī nav izstrādātas normas, kas ļautu veikt šāda veida atbalstu. Tāpēc cepuri nost mūsu vietējo biznesmeņu priekšā, kuri visiem spēkiem cenšas šajā sarežģītajā ekonomiskajā situācijā glābt savu biznesu, saglabājot darbavietas. Pateicoties tam pilsētas budžets tiek labi papildināts un nodokļi tiek veiksmīgi maksāti. Visdrīzāk, jūlijā Daugavpils pašvaldībā notiks budžeta ienākumu daļas ieplānots palielinājums.

Kaut arī, neskatoties uz to, paliek problēmas, kuras mums ir labi zināmas – bezdarbs, darbaspēka daļas izbraukšana uz ārzemēm un kvalificētā darbaspēka trūkums. Tāpēc nekad nedrīkst atslābināties, gan valstij, gan pašvaldībai ir aktīvi jāstrādā”, - uzskata Vjačeslavs Širjakovs.


Написать комментарий