Ogre var pazaudēt rakstnieka Vīlipa māju

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Nams Ogrē, Zilokalnu prospektā 5, kur savulaik dzīvojis rakstnieks Pāvils Vīlips, ilgu laiku stāvēja pamests un zālē ieaudzis. Tagad tam mainījies īpašnieki, un jauns saimnieks vēlas ēku nojaukt, ceturtdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

1928. gadā ekspluatācijā nodoto ēku projektējis Vladimirs Šervinskis – arhitekts, kuram Ogres apbūvē un kādreizējās sejas veidošanā savulaik bijusi izšķiroša nozīme. Tā arī ir viena no nedaudzajām vecās Ogres ēkām, kura glabā lielu pievienotu kultūras vērtību. Reiz tā piederējusi rakstniekam Pāvilam Vīlipam un viņa sievai – Dailes teātra prīmai Elvīrai Brambergai.

Šajā mājā atpūtušies leģendāri kultūras darbinieki: Eduards Smiļģis, Anta Klints, Aleksandrs Čaks, Jānis Sudrabkalns un citi. 60. gados vasarās te dzīvojis arī aktrises Velgas Vīlipas vīrs aktieris Edgars Liepiņš.

Satraucoties par ēkas likteni, vairāki Ogres iedzīvotāji– arhitekti Ilmārs Dirveika un Eižens Upmalis, Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore Iveta Ruskule un žurnālists un Saeimas deputāts Ilmārs Latkovskis – nosūtījuši vēstuli VKPAI un Ogres novada būvvaldei ar aicinājumu "dot ēkai Zilokalnu prospektā 5 vispusīgu objektīvu vērtējumu, piešķirot arhitektūras vai kultūras pieminekļa statusu".

Taču ēka nav arhitektūras vai kultūras piemineklis, valsts to nekādi neaizsargā, laikrakstam atzinis Valsts kultūras pieminekļa aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis. Un, ja ēkai nav arhitektoniskas vērtības un nav arī kultūrvēsturiska statusa, nav pamatojuma atteikt mājas īpašniekam vēlmi to nojaukt. Lai tomēr vasarnīca tiktu saglabāta, ir tikai divas iespējas: piešķirt tai valsts vai vietējas nozīmes kultūrvēsturiskas vietas statusu.

Valsts mēroga nozīmības šai ēkai nav, tāpēc atliek tikai vietējais līmenis. Ja tāds tiktu piešķirts, VKPAI varētu lemt par nepieciešamību ēku nenojaukt. Lai to noskaidrotu, inspekcija ir nosūtījusi vēstuli Ogres novada pašvaldībai ar jautājumu, vai tā grib noteikt ēkai šādu statusu. Tālākais esot atkarīgs no vietvaras lēmuma.

Ogres novada domes pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs apliecina, ka VKPAI vēstule ir saņemta 12. jūlijā un mēneša laikā pašvaldībai ir jāpieņem lēmums, ko darīt tālāk.

Ar jaunajiem īpašniekiem laikrakstam sazināties nav izdevies.


Написать комментарий