Namībijā vērtēs ar HIV inficēto sieviešu piespiedu sterilizāciju

foto rcchurch.na
foto rcchurch.na

Namībijas tiesa vērtēs ar HIV inficēto sieviešu piespiedu sterilizēšanu, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Šis tiesas process ir saistīts ar trim HIV inficētām sievietēm, kuras piespiestas veikt sterilizāciju, jo ir neārstējamās slimības nēsātājas. Tiesai tagad ir jāizlemj, vai ir tikušas pārkāptas šo sieviešu tiesības.

Šīs trīs stāvoklī esošās sievietes, kuras tiesā vērsās ar iesniegumu, skaidrojušas, ka ārsts viņām piekritis veikt ķeizargriezienu vien tad, ja viņas tiks uzreiz arī sterilizētas. Ārsts paziņojis, ka tikai tā varēs pasargāt mazuļus no inficēšanās ar HIV. Cietušo advokāts, paziņojis, ka šādi, piespiežot sievietes veikt sterilizāciju, ir pārkāptas viņu cilvēktiesības. Ja tiesa atzīs šādu praksi par cilvēktiesību pārkāpumu, tas var bruģēt ceļu uz kompensāciju pieprasīšanu no valsts.

Namībijas Veselības ministrijā gan noliegusi, ka būtu izdots tāds rīkojums, kas liktu sterilizēt ar HIV inficētās sievietes, sakot, ka tas ir viņu pašu ziņā.

Daudzas sievietes, kuras sterilizētas, nemaz nav zinājušas par šo procedūru, domājot, ka tā ir daļa no ķeizargrieziena procedūras, paziņojuši cilvēktiesību pārstāvji, norādot, ka sievietes cietušas milzīgas sāpes.

BBC vēsta - ja tiesa nostāsies sieviešu pusē, tad tas būs milzīgs solis ne tikai Namībijā, bet arī citās Āfrikas valstīs, kurās ir pieņemts sterilizēt ar HIV inficētās sievietes.


Написать комментарий