Izdabā Eiropai par tautības ierakstu pasē

foto maxtours.lv
foto maxtours.lv

Saeimā šodien lemj par tautības rakstīšanu pasē, ja cilvēks to vēlētos. Pašlaik šāda iespēja ir liegta vispār, pamatojoties uz it kā sensitīvu informāciju, kas, iespējams, ļautu diskriminēt mazākumtautību pārstāvjus.

Parlamentā šo jautājumu skata atkārtoti, pēc Nacionālās apvienības (NA) frakcijas ierosinājuma. Pirms vairākiem mēnešiem koalīcija to neatbalstīja. Līdz šim vislielākie šā ierosinājuma bremzētāji bijuši Reformu partijas un Vienotības deputāti un ministri.

NA piedāvā veikt grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā un atjaunot normu, ka pēc pases turētāja vēlēšanās šajā dokumentā varētu ierakstīt arī viņa tautību. Jāuzsver, ka šādu ierakstu varētu veikt tikai brīvprātīgi un tāda iespēja būtu gan pilsoņiem, gan nepilsoņiem. Kopš aprīļa informācija par tautību ir Iedzīvotāju reģistrā un tā dēvētajās vecajās pasēs. Tāpēc NA ierosina pārejas noteikumos noteikt, ka personām, kuras no 2012. gada 1. aprīļa līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai ir saņēmušas personu apliecinošus dokumentus, ir tiesības prasīt tautības ierakstu personas apliecībā vai pasē, nemaksājot par to valsts nodevu

Jāatgādina, ka līdz aprīlim tautību pasē varēja ierakstīt, ja cilvēks to vēlējās. Taču tad stājās spēkā Iekšlietu ministrijas sagatavotie noteikumi par identifikācijas dokumentos uzrādāmiem datiem. Šis dokuments tad arī svītroja iespēju pasē norādīt tautību. Pamatojums: tāds ieraksts jau ir novecojis un mūsdienām neaktuāls, kā arī tas varētu izraisīt pārpratumus citās valstīs, kur ieraksts par tautību personas dokumentā neparādās. Izskanēja arī atsauce uz Eiropas Padomes Komisiju pret nacismu un neiecietību, kura tautības norādīšanu pasē atzina par pietiekami sensitīvu informāciju, kuras publiskošana varētu kaitēt kādai no etniskajām grupām.

Līdz šim aktīvākie cīnītāji par tiesībām pasē ierakstīt savu tautību bija līvi jeb lībieši. Viņi to arī panāca, kaut arī šīs tautības pārstāvju mūsu valstī ir ļoti maz. Lielākā daļa no viņiem – apmēram 200 cilvēku – savulaik pasē tiešām ierakstīja, ka ir līvi.

***

VIEDOKĻI

– Kā vērtējat ierosinājumu atjaunot pasē ierakstu par tautību?

Folkloriste HELMĪ STALTE, lībiete:

– Tāds ieraksts ir daudz vairāk nekā tikai ieraksts. Tas, kurš izdomāja [svītrot tautības ierakstu], ir paveicis ļaundarbu. 1979. gadā mūsu ģimene gājām panākt, lai neizsvītro ierakstu līvi no pases, jo tad mūsu tauta neeksistētu papīros. Tāpēc man ir cita attieksme. Šobrīd Eiropā un pasaulē samilst situācijas, kad nacionalitāte ir ļoti svarīga. Tas ir pretējs virziens globalizācijai. Katra maza tauta ir liela bagātība pasaulē. Nemaz nerunāju par iekšējo sajūtu, ka esi no tēvtēviem un mātēm mantojis piederību, nevis esi hamburgers. Kad pirms daudziem gadiem mainīju pasi, toreiz tā arī teica – tautību vari nerakstīt. Kad uzstāju, otrā pusē lapai atļāva ierakstīt – pēc pašas vēlēšanās līvu tautība.

Politiķis JURIJS PETROPAVLOVSKIS, krievs:

– Pilnīgi pozitīvi vērtēju! Man, mātei, sievai, abām meitām ir svarīgi, ka esam krievi. Tas ir aktuāli arī citām tautām. Bet nebūtu vēlams, ka Eiropas politkorektuma dēļ piespiestu cilvēkus to darīt. Cilvēka etniskā un kultūras piederība ir cilvēka identitātes un personības aspekts, ja vien viņi nav vardarbīgi piespiesti. Ja mūsu – PCTVL – cilvēki būtu pārstāvēti Saeimā, varu teikt, ka mēs balsotu par. Ja tāds ieraksts ir, tas parāda, kāds ir Latvijas etniskais sastāvs un kādas prioritātes jāatbalsta. Citādi nav bāzes, kas ļautu to aprēķināt. Pase ir, ja tā var teikt, ilgstošs dokuments un vislētākais kultūretniskās un kultūrpiederības uzskaites variants.

Mākslinieks JĀNIS ANMANIS, latvietis:

– Tā ir ļoti liela kļūda, ka tautību vairs neraksta pasē. Es nupat mainīju pasi un biju pārsteigts, ka kaut kas tāds notiek brīvajā Latvijā! Saprotiet, tas ir ārprāts! Kas tad es tagad esmu – nekuras tautības pārstāvis? Tas nav negods, ja esi latvietis, ukrainis, baltkrievs, udmurts, kirgīzs. Eiropa grib visus izveidot par valodu amēbām. Vai tad kādu sodīs, ja norādīs tautību? No kā mēs atkal esam pārbijušies? Eiropa noņems algu latvietim, bet pieliks, ja būsi baltkrievs? Tad jau lai uzvārdus arī noņem un iedod katram numuru.


Темы: , , , , ,
Написать комментарий