Apdraudētās dzīvnieku sugas aizsargās ar bezpilota lidaparātiem

foto nanima.co.za
foto nanima.co.za

Degunradžus, tīģerus un ziloņus drīzumā Āfrikā un Āzijā palīdzēs aizsargāt bezpilota lidaparāti, šim mērķim naudu ziedojusi interneta pakalpojumu kompānija “Google”, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nelielie ar planšetdatoru vadāmie lidaparāti fotografēs malumedniekus un ar radiosignālu palīdzību izsekos dzīvniekus. Pasaules Dabas Fonds (WWF), kurš saņēmis piecu miljonu dolāru (2,7 miljoni latu) ziedojumu, strādās arī pie speciālas programmatūras malumednieku darbības vietu atzīmēšanai kartē, ziņo BBC. Tāpat tiekot izstrādāts pārvietojams DNS analīžu komplekts, lai varētu salīdzinātu dzīvnieku daļas ar pārējo ķermeni.

“Mēs saskaramies ar vēl nepieredzētu malumedniecības krīzi. Nogalināšanu skaits palielinās. Mums ir nepieciešams tik pat sarežģīts risinājums, kā draudi, ar ko mēs saskaramies,” BBC citē PDF prezidentu Kārteru Robertsu.

Pēdējos 12 mēnešos ir būtiski pieaugusi dažu sugu dzīvnieku malumedniecība. Nelegālajai dzīvnieku nogalināšanai un ķermeņu daļu tirdzniecībai ir postoša ietekme uz dažu sugu izplatību, samazinot gadu desmitiem ilgo aizsardzības pūliņu rezultātus, norāda WWF.

Piecu gadu laikā Dienvidāfrikā nogalināto degunradžu skaits ir ievērojami pieaudzis - no desmitiem līdz vairākiem simtiem gada laikā. Par to liecina dzīvnieku daļu tirdzniecības monitoringa dati.

Degunradža rags tiek uzskatīts par dziedniecisku austrumu tautu medicīnā un tā cena sasniedz 50 tūkstošus dolāru (28 tūkstoši latu) par kilogramu. Lai gan zinātnieki jau sen ir pierādījuši, ka degunradža ragam nav brīnumainas ārstnieciskas īpašības un varas iestādes aicina patērētājvalstis neizplatīt mītus par tā spējām, degunradžu medības nav apsīkušas.

“Google” naudu projektam piešķīrusi savas Globālās ietekmes balvas programmas ietvaros. Pirmajā balvu piešķiršanas kārtā starp septiņām atsevišķām organizācijām ir sadalīti 23 miljoni dolāru (12,4 miljoni latu), skaidro BBC.


Написать комментарий