Pārsteigumi Nikolaja ielas un tās apbūves atjaunošanas gaitā

foto Daugavpils dome
foto Daugavpils dome

Daugavpils pilsētas dome sadarbībā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru turpina Eiropas reģionālās attīstības fonda projekta„Daugavpils cietokšņa Nikolaja ielas un tās apbūves atjaunošana” īstenošanu, informē Daugavpils pašvaldība.

Ieilgušās iepirkuma procedūras dēļ, būvniecības darbi tika uzsākti tikai 2012. gada oktobrī. Taču neskatoties uz to, ka šobrīd laika apstākļu dēļ, ir iestājies tehnoloģiskais pārtraukums, būvniekiem ir izdevies daudz paveikt līdz šim: ir restaurēta topošā saimnieciskā ēka Nikolaja ielā 13, gandrīz pilnībā pabeigta topošās tualešu ēkas Nikolaja ielā 7 rekonstrukcija. Ir uzsākta Nikolaja vārtu restaurācija, jaunā koka tilta izbūve un autostāvvietas ierīkošana Daugavas ielā. Celtniecības darbus uzmanīgi un ar lielu atbildības sajūtu veic SIA „Ditton Būve” būvmeistari.

Taču Daugavpils cietoksnis nebūtu interesants tūrisma objekts, ja tas nesagādātu pārsteigumus un jaunus izaicinājumus tā saglabāšanas un attīstības speciālistiem. Tā, zem grunts uzbēruma tilta novietošanas vietā tika atsegti vēsturiskā tilta visi fundamenti. Bet vārtu centrālajā caurbrauktuvē ir daļēji saglabājušās autentiskās ietves un laukakmeņu brauktuve. Tāpat aizsarggrāvī ir atrasti vairāki oriģinālie lielā izmēra akmeņi, kuri nokrita no vārtu fasādes parapeta. Bet pašas Nikolaja ielas atjaunojamajā daļā zem asfalta ir konstatēts gandrīz pilnībā saglabājies ceļa laukakmeņu segums.

Projekta gaitā ir atrasti vairāki tukšie šāviņi (tostarp arī 1878. gadā ražotais), krāsns podiņu lauskas, pakavi un citi metāla izstrādājumi – klusie cietokšņa aktīvas dzīves liecinieki.

Ņemot vērā visus jaunatklājumus, ievērojot Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādījumus, pašlaik tiek veikti tehnisko projektu precizējumi: tiek plānots uzbūvēt koka tiltu uz veciem fundamentiem, atjaunot vārtu trūkstošos elementus no oriģināliem materiāliem, pēc iespējas pilnībā saglabāt atsegtos vēsturiskos elementus u.c.

2013. gada sākumā, uzlabojoties laika apstākļiem, rosība būvlaukumā tiks atjaunota, kā arī tiks uzsākta lietus ūdeņu kanalizācijas pārsūknēšanas stacijas izbūve – to veiks SIA „RBSSKALS Būvsabiedrība”, lai uzlabotu ūdens novadīšanu no cietokšņa citadeles teritorijas. Būvdarbu uzraudzību veic SIA „Rem Pro” būvuzraugi, bet autoruzraudzību – SIA „Rem Pro” un SIA „Ekolat” tehnisko projektu autori.

Projekta rezultātā tiks atjaunota pilsētas mikrorajona „Cietoksnis” tūrisma aktivitātēm paredzētā daļa, restaurēts valsts nozīmes arhitektūras piemineklis (vārti) un valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis (Cietokšņa apbūve), tādējādi veidojot sakoptāko pilsētvidi iedzīvotājiem, tūristiem un lietišķās aktivitātes dalībniekiem: uzņēmējiem, patērētājiem, investoriem.

Plānotais kopējais finansējums – 1 313 743 LVL, no tiem ERAF līdzfinansējums: 1 116 682 LVL, valsts budžeta dotācija: 39 412 LVL, bet pašvaldības finansējums: 157 649 LVL.

Projektu plānots ieviest laika posmā no 2011. līdz 2014. gadam.


Написать комментарий