1991.gada janvāra barikāžu aculiecinieki pastāstīja Daugavpils skolēniem par tā laika notikumiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Piektdien, 18.janvārī, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā notika tradicionālais barikāžu atceres pasākums „Barikādes atmiņās”.

Šoreiz pasākums notika nevis muzeja pagalmā, bet Marka Rotko izstāžu zālē, kur pulcējās barikāžu dalībnieki, Saskaņas pamatskolas devītklasnieki, viesi.

Klātesošos uzrunāja pirmais vicemērs Vitālijs Azarevičs, kurš aicināja jauno paaudzi izrādīt interesi par mūsu valsts vēsturi. Par 1991.gada janvāra barikādēm klātesošajiem pastāstīja Saeimas deputāti Inese Laizāne un Jānis Pudāns.

Pēc Ineses Laizānes vārdiem, viņa bija nedaudz vecāka par pasākumā esošajiem skolēniem, kad kopā ar kursabiedriem nolēma doties uz Rīgu un piedalīties barikādēs. „Tas bija bīstami, bet katrs no mums jutās atbildīgs par notiekošo, un mēs sapratām, ka esam mūsu valstij nozīmīgo notikumu dalībnieki. Doma laukumā pulcējušies cilvēki bija draudzīgi, atsaucīgi un vienoti vēlmē aizstāvēt valsti”, - pastāstīja deputāte.

Jānis Pudāns pēc janvāra barikādēm zaudēja Padomju armijas majora amatu un pensiju., tomēr nevienu reizi nav nožēlojis savu lēmumu. „Toreiz Rīgā visi bija kopā – latvieši, krievi, lietuvieši, ukraiņi, baltkrievi, plecu pie pleca mēs aizstāvējām savu neatkarību. Ir globālās lietas, ar kurām mēs neesam apmierināti, bet kuras nav no mums atkarīgas. To es saprotu, izvērtējot pašreizējo situāciju valstī”, - teica Pudāna kungs.

Pasākuma dalībniekiem bija iespēja aplūkot daugavpilieša Teodora Rudāna nelielu fotoizstādi un noskatīties režisora Zigmunda Vītiņa dokumentālo filmu „Tēvu barikādes”. Kinohronikas materiāli liecināja par lielu cilvēku skaitu Vecrīgā, tankiem, barikāžu celšanu, ugunskuriem, medicīnas punktu Doma baznīcā, nakts apšaudēm un bojāgājušiem cilvēkiem. Pēc filmas autora vārdiem, viņa mērķis nebija kādu nobiedēt, bet gan pārdomāt un apzināties pirms 22 gadiem notikušo.

Atgādināsim, ka 1991.gadā no 13. līdz 27.janvārim vairāki desmiti tūkstošu cilvēku no visas Latvijas, kā arī no kaimiņu Lietuvas bija pulcējušies Doma laukumā, lai aizstāvētu valsts neatkarību un brīvību. Rīgā tika celtas simboliskās barikādes, dedzināti ugunskuri, cilvēki dežurēja pie Vecrīgas galvenajiem stratēģiskajiem objektiem.



Написать комментарий