Kapu pārzine atrod Brāļu kapos nozagtos metāla priekšmetus

foto: Valsts policija
foto: Valsts policija

Cerībā, ka krāsainā metāla zagļi savu guvumu nebūs paguvuši aizstiept uz kādu no pieņemšanas punktiem, Rīgas Brāļu kapu pārzine Ilona Savočkina vakar turpināja dzīt pēdas nozagtajām centrālā kapu lauka piemiņas arku detaļām – kapara baseiniem un dekoratīvajām saktām.

Kad viens no darbiniekiem pamanīja pamestas 1. Meža kapos nozagtās ķerras, abi kļuva aizdomīgi – vienlaikus bija pazudušas gan ķerras, gan Brāļu kapu piemiņas arku metāla iesegumi un restauratoru darbarīki. Tāpēc devās ielūkoties netālu esošajā kādreizējā zāģētavā Varoņu ielā 3. Esot cerējuši, ka kapos nozagtie vēsturiskie dekoratīvie elementi varētu būt kaut kur tuvumā. «Redzējām, ka divi aizdomīgi vīri ieiet tajā teritorijā. Mēs pakaļ. Aizdomīgie vīrieši aizbēga, bet man vēl tagad kājas trīc,» I. Savočkina atzinās Neatkarīgajai uzreiz pēc pēdu dzīšanas. Pirmajā brīdī viņa par savu drošību nav iedomājusies.

Bijušās zāģētavas teritorijā tik tiešām mētājušies piemiņas arku kapara baseiniņi. Mazliet samīcīti gan, bet lielāka skāde nav nodarīta. Tagad nozagtās detaļas uz laiku nonāks pie policistiem, saka Rīgas Pieminekļu aģentūras vadītājs Guntis Gailītis. Izrādījies, ka garnadži mēģinājuši nomontēt vēl vienu kapara baseinu, bet nav paguvuši.

Rīgas Brāļu kapi tika apzagti šonedēļ, naktī no pirmdienas uz otrdienu, kapos pašlaik notiek restaurācija. Centrālajā kapu laukā ir bojātas un apzagtas piemiņas arkas – nozagti divi kapara iesegumi un dekoratīvie elementi – saktas. Uzlauzts un apzagts arī restauratoru vagoniņš. Restauratoru darbarīki un drēbes, kā arī dekoratīvās saktas vakar vēl nebija uzietas. Par zādzību Rīgas Ziemeļu iecirknī sākts kriminālprocess un notiek izmeklēšana.

Brāļu kapus naktī sargā sargs, bet viņa pienākumi ir kā dežurantam, nevis kā apsargam, skaidro I. Savočkina. Arī materiāli atbildīgs viņš nav. Sargs dežūras laikā izejot apgaitā, bet zādzības naktī neko neesot manījis.

G. Gailītis apgalvo, ka pēc notikušā lūgs Rīgas domei atrast iespēju nodrošināt Brāļu kapos videonovērošanu. Pirms pieciem gadiem jau ticis izstrādāts gan elektroapgādes, gan apsardzes un videonovērošanas projekts, bet īstenots tas nav. Neesot iedomājušies, ka kādam celtos roka apzagt Brāļu kapus. G. Gailītis pieļauj, ka Brāļu kapu novērošanu varētu veikt Rīgas Videonovērošanas centrs.

Rīgas dome šogad apņēmusies pilnībā finansēt Brāļu kapu centrālā kapu lauka celiņu atjaunošanu, kas maksās 230 000 latu, bet budžeta grozījumos nolemts piešķirt līdzekļus – 64 000 latu – videonovērošanas sistēmas izveidošanai Mežaparka teritorijā. Par līdzekļu atvēlēšanu videonovērošanai Rīgas Brāļu kapos G. Gailītis ar domes vadību runāšot jau tuvākajās dienās.


Написать комментарий