Putins apsūdzēja Vašingtonu, ka Snoudenu iesprostojuši Krievijā

foto: svetlanatravel.com
foto: svetlanatravel.com

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien paziņoja, ka bēguļojošais ASV izlūkdienestu bijušais darbinieks Edvards Snoudens, kurš jau trīs nedēļas iestrēdzis Maskavas lidostā, atstās Krieviju, cik drīz vien varēs. 

"Viņš ieradās mūsu teritorijā nelūgts, viņš nelidoja pie mums," Krievijas ziņu aģentūras citē Putina teikto, ziņo portāls diena.lv.
Vienlaikus viņš apsūdzēja Vašingtonu, kas faktiski pati esot Snoudenu iesprostojusi Šeremetjevas lidostas tranzītzonā. "Viņi paši atbaidījuši visas citas valstis no viņa uzņemšanas un tāpēc viņi faktiski paši iesprostojuši viņu mūsu teritorijā," norādījis Krievijas līderis.

Jāatgādina, ka Snoudens joprojām nav lūdzis patvērumu Krievijā, lai arī bija izteicies, ka šādu lūgumu iesniegs vēl piektdien vakarā. Tomēr Krievijas Federālā migrācijas dienesta vadītājs Konstantīns Romodanovskis pirmdien Krievijas ziņu aģentūrām apliecināja, ka Snoudena iesniegums nav saņemts. "Līdz šodienai Edvarda Snoudena iesniegums nav saņemts," amatpersona sacīja ziņu aģentūrai Interfax.

Tikmēr aģentūra Associated Press, atsaucoties uz laikraksta The Guardian žurnālistu Glenu Grīnvudu vēsta, ka Snoudena rīcībā atrodas ārkārtīgi svarīgi, slepeni dokumenti, kuri satur detalizētu informāciju par ASV Nacionālas drošības aģentūras struktūru, darbības algoritmiem un principiem.

Pēc žurnālista vārdiem, Snoudena rīcībā atrodas dokumentu, kuros aprakstīta ASV slepeno dienestu darbības struktūra un metodes, fotokopijas, kuras viņš izgatavojis, lai nepieciešamības gadījumā spētu pierādīt pārējos savus apgalvojumus.

Vienlaikus Grīnvuds uzsver, ka Snoudens negatavojas publiskot šos dokumentus, jo „ikviens, kas tos ieraudzīs, būs spējīgs piekļūt aģentūras izveidotajai izsekošanas sistēmai un pat atkārtot to”. Grīnvuds arī pauda viedokli, ka Snoudena rīcībā esošie dokumenti nerada draudus amerikāņiem, bet gan tikai ASV varas iestādēm.


Написать комментарий