Līdz ar rudens iestāšanos mediķi iesaka Daugavpils vecākiem daudz vairāk rūpēties par bērnu veselību

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā zināms, tieši rudenī un pavasarī bērnu saslimstības profilakses jautājums ir īpaši aktuāls. Nav nozīmes, cik gadu vecs ir bērns, viņa organisms daudz jūtīgāk uztver ar sezonas maiņu saistītās izmaiņas.

Latvijas mediķu novērojumi liecina, ka septembra otrajā pusē un oktobra sākumā parasti tiek novērots bērnu un jauniešu saslimstības gadījumu skaita pieaugums ar augšējo elpceļu un zarnu trakta infekcijām. Šī tendence ir saistīta ar mācību gada sākumu un ar bērnu ciešāku savstarpējo kontaktēšanos skolās un bērnudārzos, kas veicina infekcijas slimību izplatīšanos, tādēļ jāparūpējas par bērnu imunitātes nostiprināšanu.

Mediķi ir pārliecināti, ka bērnam ir nepieciešams sabalansēts uzturs, minerālvielas un vitamīni, it īpaši C vitamīns (upenes, mellenes, dzērvenes, kivi, citrusaugļi), A vitamīns (tumši zaļi salāti, krāsaini augļi), D vitamīns (jūras veltes, vistas olas, piens un piena produkti, pētersīli), E vitamīns (rieksti un graudaugi), kā arī dzelzs (cūkas un liellopa gaļa, olas dzeltenums, auzu pārslas, griķi, bietes, pupiņas, žāvētie augļi), cinks (gaļa, jūras veltes, ciedru rieksti, zirņi, sieri, tomāti, kukurūza, avenes, apelsīni), selēns (cūkas un liellopa gaļa, raugs, dilles, mellenes, ķirbis, brokoļi, kokosrieksts), omega 3 un omega 6 taukskābes.

Lai bērns arī skolā saņemtu nepieciešamos vitamīnus, ārsti iesaka dot viņam līdzi riekstu maisījumu un atgādināt, ka dienas laikā jāizdzer liels šķidruma daudzums – jādzer ūdens, zāļu tējas, dabīgās sulas.

Protams, nav jāaizmirst arī par higiēnas noteikumu ievērošanu, pateicoties kam var izvairīties no zarnu trakta infekcijām.

Tāpat vecākiem jāatgādina bērniem par nepieciešamību sportot ne tikai sporta nodarbībās, kā arī nepieciešamību labi izgulēties (vismaz 9 stundas).


Написать комментарий