Pretklepus līdzekļi – ne bērniem, ne pašai

foto: parenting.ru
foto: parenting.ru

Tiklīdz parādās pirmais klepus, mēs meklējam aptiekā bezrecepšu pretklepus līdzekļus. 

Žurnāls Ko ārsti tev nestāsta brīdina - to efektivitāte nav pierādīta un pretklepus līdzekļi var būt īpaši bīstami bērniem.

ASV slimību kontroles un profilakses centra ziņojumā, kas veidots, aptaujājot 63 Amerikas slimnīcas, teikts, ka katru gadu ASV 7000 bērni nonāk slimnīcā pēc tam, kad dzēruši kādu bezrecepšu pretklepus līdzekli. Visbiežāk pie vainas ir pārdozēšana – bērni tikuši pie pudelītes, mācējuši to atvērt un blakus nav bijis viņu vecāku. Taču 26% gadījumu mazie pacienti bija saņēmuši paredzēto devu, un vecāki steigšus viņus veduši uz uzņemšanas nodaļu, jo bērni bijuši neparasti miegaini vai parādījušās alerģiskas reakcijas. Patiesībā tas nepārsteidz, jo vāja iedarbība un alerģiska reakcija pretklepus zālēm ir raksturīga, un to izbaudījuši arī pieaugušie. 

Pirms vairākiem gadiem Bristoles universitātes zinātnieki veica pētījumu, lai noskaidrotu, vai akūtos klepus gadījumos pieaugušajiem iedarbojas bezrecepšu līdzekļi. Viņi veica nejaušu atlasi, ņemot pētījumus no lielākajām medicīnas pētījumu datubāzēm, un secināja, ka pat gadījumos, kad šie līdzekļi patiešām pozitīvi iedarbojās, efekts bija niecīgs. Zinātnieki sprieda, ka jāšaubās, vai slimnieku stāvokli uzlaboja tieši bezrecepšu līdzekļu iedarbība. 15 pētījumos ar 2166 pacientiem viņi noskaidroja, ka bezrecepšu antihistamīni iedarbojas tikpat labi kā placebo zāles. Bija dažādi pretrunīgi pierādījumi tam, cik iedarbīgi ir savstarpēji kombinēti ekspektoranti (atkrēpošanas līdzekļi), antihistamīni un pretaizcietējuma līdzekļi, kā arī kāda ir to reakcija, ja tos lieto kopā ar citām zālēm. 

Bristoles zinātnieki secināja, ka bezrecepšu pretklepus līdzekļi nav iesakāmi nevienam, jo nav pārliecinošu pierādījumu par to iedarbīgumu. Zinātnieki ir arī noraizējušies, ka pacienti šādu informāciju neuztver pietiekami nopietni. Pētījums pēc pētījuma pierāda, ka šo līdzekļu iedarbība ir minimāla vai nekāda, bet vecāki turpina tos pirkt saviem bērniem. Viņi domā, ka, izņemot no tirgus bērniem domātos bezrecepšu pretklepus līdzekļus, iespējams, vecāki to vietā sāks lietot pieaugušajiem domātas bezrecepšu zāles. 


Написать комментарий