Ļeņingradas apgabalam nepieciešami jauni kadri: tautieši tiek laipni gaidīti 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

20.novembrī Roščino, Ļeņingradas apgabalā, notikušajā III Baltijas tautiešu forumā tika apspriestas tautiešu, kuri vēlas pārcelties uz KF, iespējas un perspektīvas.

Ļeņingradas apgabals atrodas 200-250 km attālumā no Latvijas austrumu robežas, tas ir tuvāk, nekā Lielbritānija, kuru kā savu dzīvesvietu izvēlas liela Latvijas iedzīvotāju daļa. Kingisepskas, Tihvinskas un Volhovskas apgabala administrāciju galvas atzīmēja, ka bezdarbs šajos apgabalos ir 0,5-0,7%, ierasts vakanču skaits – 1 000-1 200 vakances, vidējā darba alga – no 700 eiro. Apgabalos trūkst tehniskās jomas speciālistu, medicīnas darbinieku, skolotāju, strādnieku.

Pēdējos gados Ļeņingradas apgabals attīstās, darbojas vairāki jauni uzņēmumi, tiek radītas jaunas darba vietas, celtas darbiniekiem domātās dzīvojamās mājas. Kingisepskas rajonā tiek īstenota ostas būvniecības otrā kārta. Tiek plānots atvērt četrus terminālus – metālapstrādes, mēslojumu ražošanas uzņēmumu, amonjaka ražošanas rūpnīcu un kompānijas „Ist” rūpnīcu. Minētie uzņēmumi plāno uzcelt darbiniekiem domātās dzīvojamās mājas 300 tūkst. m2 platībā. Ik gadu ekspluatācijā tiks nodoti 30-70 tūkst. m2 dzīvojamās platības. Tihvinskas rajonā nepieciešami speciālisti, kuri varētu strādāt vagonbūves rūpnīcā.

Darbinieku trūkumu rajonu vadītāji skaidro ar jauniešu pārvākšanos uz Sanktpēterburgu un Maskavu, kur viņi studē un pēc tam atrod darbu. Tādēļ Ļeņingradas apgabals iesaistījās programmā, kas atbalsta interesentus, kuri vēlas pārcelties uz Ustjlugu un Tihvinu, turklāt Tihvinā var saņemt dienesta mājokli. Minēto pilsētu vadība vēlas ieinteresēt tautiešus, kuri dzīvo pēcpadomju telpā. It īpaši vēlas ieinteresēt cilvēkus ar pieredzi, kuri varētu ne tikai strādāt esošajos uzņēmumos, bet arī izveidot savu uzņēmumu.

Ļeņingradas apgabals izstrādā tautiešu pārvākšanās reģionālu programmu. Tiek plānots, ka programma tiks apstiprināta 2014.gada februārī. Tiek prognozēts, ka ik gadu pārcelsies līdz 600 cilvēkiem – 150 programmas dalībnieku un 450 viņu ģimeņu locekļu. Dzīvokļus viņi iegādāsies paši, piedaloties dažādās programmās (kreditēšana, hipotēka, uzņēmuma finansiālā palīdzība utt.) – atvieglojumi netiek plānoti. Kā arī tautieši var izvēlēties vakanci, kura paredz dzīvokļa piešķiršanu. Ļeņingradas apgabalā šobrīd ir 640 šādi piedāvājumi (5% no kopskaita). Atvieglojumi valsts un sociālo pakalpojumu saņemšanai netiek plānoti.

Izstrādātā programma ir plānota septiņiem gadiem – no 2014. līdz 2020.gadam. Tās finansējums sastādīs 165,6 miljonus rubļu (bez federālā līdzfinansējuma). Minētie līdzekļi tik izmantoti ar dokumentu kārtošanu saistīto jautājumu risināšanai, valsts un sociālo pakalpojumu sniegšanai utt. 2013.gada 24.septembrī KF valdības komisija atbalstīja šo projektu, uzdodot uzlabot starpiestāžu sadarbību. 


Написать комментарий

165,6 miljonus rubļu, izklausās iespaidīgi, bet ko tāda programma, kuras finansējums uz 7 gadiem kopā ir apmēram 2,5 milj. Ls, var izdarīt un mums ar vidējā ir kaut kur 700 eiro..