2013.gada rezultāti: Lauzts tramvaju piegādes līgums, baltkrievi plāno griezties tiesā un paņemt atpakaļ vienīgo piegādāto vagonu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Decembra sākumā Daugavpils pilsētas domes vadība tomēr nolēma vienpusējā kārtībā lauzt līgumu ar AAS „Belkommunmaš” un SIA „Agmen Consulting Bureau” par tramvaju piegādi Daugavpilī.

Atgādināsim, ka saskaņā ar šā gada martā noslēgto līgumu Baltkrievijas uzņēmums uzņēmās par vairāk nekā 4,6 miljoniem latu piegādāt Daugavpilī 12 četrasu un sešasu vagonus. Līgums paredzēja ne tikai vagonu piegādi, beta arī to uzstādīšanu un apkalpošanu, darbinieku apmācību.

Baltkrievu puse visu laiku apgalvoja, ka visas līgumsaistības tiks izpildītas. Tomēr pirmais tramvajs Daugavpilī tika piegādāts tikai septembra vidū un bija radušies sarežģījumi ar tā izkraušanu.

Arī pēc tramvaja izkraušanas Daugavpils pilsētas pašvaldība vagonu neizmantoja, norādot, ka tas neatbilst tehniskajām prasībām. Tramvajs bija testēts, tas nobrauca aptuveni 500 km, daudzi daugavpilieši sociālajos tīklos dalījās ar tramvaja fotogrāfijām.

Pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis paskaidroja, ka tika saņemta Satiksmes ministrijas vēstule, kurā bija norādīts, ka atbilstībai jābūt apstiprinātai ar kādu ES teritorijā esošās sertificētas institūcijas atzinumu. „Šāda atzinuma par atsevišķu svarīgu iekārtu un mezglu nav, tādēļ vagons netiek izmantots”, pastāstīja pilsētas mērs un paziņoja, ka soda sankciju summa sastāda aptuveni 400 tūkst. eiro.

Pēc šī pilsētas vadības paziņojuma piegādātāju AAS „Belkommunmaš” un SIA „Agmen Consulting Bureau” pilnvarotā persona Sergejs Batrakovs ziņoja portālam Gorod.lv, ka šo Daugavpils pilsētas domes lēmumu viņi plāno pārsūdzēt tiesā.

Pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Pēteris Dzalbe apmeklēja Baltkrievijas rūpnīcu, taču konstruktīvais dialogs neizveidojās. Baltkrievi pārmeta AS „Tramvaja uzņēmumam”, kas tā neesot izpildījusi savas ar tramvaja pieņemšanu saistītās saistības un līgumsaistības, savukārt pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks norādīja, ka Baltkrievijas puse neesot parūpējusies par piegādes garantijas termiņa pagarināšanu. Rezultātā rūpnīcas „Belkommunmaš” direktors atzīmēja, ka uzņēmums tuvākajā laikā vēlas saņemt atpakaļ vienīgo Daugavpilī piegādāto tramvaju.

Saņemt bankas garantiju nebūs vienkārši. Pašvaldība saņēma vēstuli no Baltkrievijas bankas, kurā banka atsaka izmaksāt līdzekļus, norādot, ka AAS „Belkommunmaš” esot iesniegusi dokumentus, sakarā ar kuriem bankai neesot pamata pārskaitīt naudu. Tādējādi 5% no līguma summas (aptuveni 231 tūkst. lati) pašvaldības bankas kontā pagaidām nav ieskaitītas.

Tomēr Daugavpils pilsētas vadībai, pēc P.Dzalbes vārdiem, neesot bail, ka pašlaik notiekošais varētu sabojāt attiecības ar Baltkrieviju, jo līgums tiek lauzts Latvijas partnera (starpnieka) nolaidības dēļ. P.Dzalbe atzīmēja, ka uzskata šo jautājumu par saimniecisko, nevis politisko.

Neskatoties uz radušos situāciju, pilsētas vadība cer uz labāko. Pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis ziņoja, ka tiesvedības uzsākšana netraucēs izsludināt jaunu iepirkumu, tādēļ jau ir uzsākts darbs pie jauna konkursa dokumentācijas izstrādes. Konkurss tiks izsludināts pēc saskaņošanas ar Ministriju. Iepirkuma apjomā joprojām būs 12 tramvaju vagoni, ES fondu finansējums pagaidām ir iepriekšējā līmenī. Pilsēta esot ieinteresēta situācijas mierīgā atrisināšanā. Ja tiks organizēta iepirkumu procedūra un AAS „Belkommunmaš” nākamā gada jūnijā būs gatava piegādāt tramvajus, uzņēmums varēs piedalīties jaunajā konkursā, paskaidroja pilsētas mērs.


Написать комментарий