Veterinārārsti: Neapmierinātība ar pāreju uz vasaras laiku ietekmē arī cilvēku mīluļus

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

«Vienas stundas izmaiņa, pārejot no ziemas uz vasaras laiku, uz cilvēku bioritmiem atstāj negatīvu iespaidu, jo esam sociālas būtnes un spiestas pakļauties dažādiem pseido ekonomiskiem izdomājumiem.

Tāpēc, ja saimnieks ir nikns pats par sevi, jo nav izgulējies, no tā cieš ne vien līdzcilvēki, bet arī ģimenes mīluļi – mājdzīvnieki,» portālam BNN norāda Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Viduža.

«Tomēr kopumā pāriešana uz ziemas/vasaras laiku mājdzīvniekus ietekmē tikai tik daudz, cik mainās saimnieka gulētiešanas vai celšanās laiks. Kaķim netraucē tas, ka viņa saimnieks skatās televizoru līdz diviem naktī, jo viņš iet gulēt, kad to prasa bioritmi. Savukārt suns guļ «diendusu» visu dienu līdz mirklim, kad saimnieks atgriežas no darba – pat ja gulēts četras vai desmit stundas,» novērojuši veterinārārsti.

Pēc Vidužas sacītā, dzīvnieku bioritmi ir pieskaņoti un pakļauti diennakts gaismas – tumsas režīmam un vasaras – ziemas sezonalitātei neatkarīgi no pulksteņa rādītāju stāvokļa.

Kā zināms, 30.martā Latvijā un daudzviet citur pasaulē notika pāreja uz vasaras laiku, kad pulksteņa rādītāji bija jāpagriež par vienu stundu uz priekšu. Latvijā pāreja uz vasaras laiku notika plkst.03:00 naktī no sestdienas uz svētdienu, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu uz priekšu.

Patlaban pavasarī un rudenī pulksteņa rādītājus stundu uz priekšu un atpakaļ griež aptuveni 70 pasaules valstu iedzīvotāji. Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981.gadā. Sākot no 1997.gada, vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Pāreja atpakaļ no vasaras laika notiks 26.oktobrī plkst.04:00 naktī no sestdienas uz svētdienu, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu atpakaļ.


Написать комментарий