Auguli brīdina par nepieļaujamu vēršanos pret trauksmes cēlājiem

foto: ir.lv
foto: ir.lv

Prokuratūra brīdinājusi labklājības ministru Uldi Auguli (ZZS) par nepieļaujamu vēršanos pret amatpersonu, kura ziņo par iespējamu noziegumu, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga.

Valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" amatpersonas iepriekš vērsās Valsts policijā ar iesniegumu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem pret centra filiāles "Ziedkalne" klientiem.

Savukārt Augulis 7.maijā pret šīm amatpersonām ierosināja disciplinārlietu. Atzīts, ka iesniegums Valsts policijai ir diskreditācijas risks valsts pārvaldei Valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" un Labklājības ministrijas personā.

Pārbaudot notikušo, Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors 2.jūnijā Augulim nosūtīja prokurora brīdinājumu par nepieļaujamību vērsties pret amatpersonām, kuras ziņo tiesībaizsardzības iestādēm par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Jau vēstīts, ka iepriekš parlamentā ticis aktualizēts jautājums par trauksmes cēlēju tiesisko aizsardzību. Deputāti pauduši uzskatu, ka ir nepieciešams sakārtot regulējumu šajā jomā un ir nepieciešams skaidri noteikt, kas īsti ir trauksmes cēlājs un trauksmes celšanas gadījumi.

Savulaik Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) norādīja, ka galvenais ir, lai persona pēc ziņošanas justos droši un būtu aizsargāta, bet patlaban valsts normu iespējas to nodrošināt ir apšaubāmas.

Paredzēt jebkādu visu veidu aizsardzību, naudas balvas, juridisko aizsardzību un pilnīgu aizsardzību atbrīvošanai no amata nav iespējams, jo ir iespējama ļaunprātīga ziņošana, iepriekš gan norādīja KNAB. Tomēr birojā atzina, ka šie jautājumi būtu caurskatāmi un iespēju robežās tie jārisina.


Написать комментарий