V.Nadeždins: Daugavpils var piesaistīt investorus ar telpām, infrastruktūru un speciālistiem

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vakar Daugavpils domē Direktoru padomes locekļiem un uzņēmējiem pastāstīja, ko dome izdarīja pēdējā laikā, lai uzlabotu pilsētas ekonomisko stāvokli, kā arī par to, kādā veidā pašvaldība cenšas atbalstīt uzņēmējus un piesaistīt uz pilsētu investīcijas.

Padomes sēdes laikā bija pastāstīts, ka pilsētā tiek realizēti daudzi projekti, kas rada papildus pasūtījumus vietējām firmām un daugavpiliešiem jaunas darbavietas, un arī par domes un uzņēmēju kopīgām investīciju izstādēm ar mērķi, uz pilsētu, pievilināt investorus.
Portāls Gorod.lv uzprasīja, Biznesa attīstības nodaļas vadītājam V. Nadeždinam, vai nav velti domes centieni investoru pievilināšanas sfērā, un kādu labumu gūs investori mūsu pilsētā, ja attīstīs ražošanu. 

V.Nadeždins atzīmēja trīs galvenās lietas, kuras piesaistīs uz Daugavpili investorus – tās ir telpas, infrastruktūra un speciālisti.
Kā atzīmēja V.Nadeždins, atskaitot lētu darbaspēku, kurš uz šodienu nav nemaz tik lēts, Daugavpils var ieinteresēt, galvenokārt, ar lielu daudzumu rūpniecisku telpu un teritoriju, jo tieši ar to daudzās Latvijas pilsētās ir lielas problēmas, ko atdzīst arī Ekonomikas Ministrija. Un tā, no oktobra līdz martam uz Daugavpils domi vērsās piecas firmas, tai skaitā arī no ārzemēm, kurām pašvaldība
jau atrada telpas viņu darbiem.

Grūtības investoriem var rasties, ja viņiem ir papildus prasības: piemēram, ja nepieciešama liela elektrojauda. Bet tās ir visas risināmas problēmas, jo, piemēram, uz bijušās ķīmiskās škiedrūpnīcas teritorijas palika spēkstacijas, kuras var nodrošināt lielu jaudu, atzīmēja Biznesa attīstības nodaļas vadītājs. 

Kā izrādās Daugavpilī, ir arī speciālisti. Kā atdzīst V. Nadeždins, speciālistus ir grūti atrast tajās sfērās, kur ir zemas algas, piemēram, šūšanas ražotnē, bet tādās nozarēs, kā metālapstrāde, kur ir vidējas algas, speciālisti mums ir. 

Papildus visam iepriekšminētajam, arī pati dome var nest savu ieguldījumu uzņēmējdarbības attīstībā, piedāvāt 90% nodokļu atlaidi uz nekustamo īpašumu. Bet kā atdzīst V. Nadeždins, tā būs tikai neliela daļa no kopējā nodokļu skaita, kurus uzņēmēji maksā valstij. Valsts arī varētu piedāvāt uzņēmumam atlaidi ienākuma nodoklim, bet tad iet runa par investīcijām 5 miljonu latu vērtībā. 

Runājot kopumā, kāpēc ar tik lielām Daugavpils iespējam, ir tik mazs piesaistīts investīciju, V. Nadeždins atzīmēja, lai piesaistītu investorus vajag nepārtraukti strādāt, tai skaitā arī attīstīt infrastruktūra, kā arī būvējot lidostu un ceļu uz Rīgu, lai investoru acīs, Daugavpils būtu vēl pievilcīgāka un pieejamāka.
 


Написать комментарий