Zinātnieki: Krētā dzīvojuši metru augsti mamuti

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Pirms miljoniem gadu Krētas salā dzīvojuši mazākie zināmie mamuti, kas izmēros līdzinās mūsdienu ziloņa mazuļiem. To plecu augstums bijis nedaudz virs metra, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz zinātnieku atklājumu.

Mazā mamuta atliekas tika atrastas jau pirms simts gadiem, bet zinātnieki ilgi ir sprieduši, vai dzīvnieks bijis mamuts vai sens zilonis. Jaunākās dzīvnieka zobu analīzes liecina, kas tas ir radnieciskāks mamutiem.

Pētījums publicēts žurnāla "Proceedings of the Royal Society", tā autori ir Londonas Dabas vēstures muzeja paleontologi Viktorija Heridge un Adrins Listers.

Maza auguma lielie zīdītāji ir labi zināma evolūcijas parādība mazu salu vidē, klāsta Heridge. Šī fenomena cēlonis varētu būt ierobežoti barības vielu resursi vai plēsēju neesamība. Pētījums liecina, ka Krētas salā šis fenomens izpaudies līdz galējai robežai, radot mazāko zināmo mamutu, skaidro zinātniece.

Mazā mamuta zobus, kurus izpētīja zinātnieki, 1904. gadā atrada fosiliju medniece Doroteja Bate. Sākumā uzskatīja, ka tie pieder senai neliela auguma ziloņu grupai.

Pētījumā zinātnieki zobus salīdzināja ar citu ziloņu un mamutu sugu zobiem, atklājot, ka tie vairāk līdzinās pēdējam.

Ziloņa augumu zinātnieki noteikuši izmantojot dzīvnieka priekškājas kaulu.


Написать комментарий