Nigērijā uzbrukumos baznīcām un kristiešu nemieros 36 bojāgājušie

foto Jeff Attaway (flickr)
foto Jeff Attaway (flickr)

Nigērijas ziemeļos svētdien notikušos spridzinātāju pašnāvnieku uzbrukumos baznīcām un tiem sekojošos kristiešu jauniešu nemieros pret musulmaņiem ir gājuši bojā vismaz 36 cilvēki un ievainoti vairāk nekā 100, pirmdienas naktī paziņoja amatpersonas.

Sprādzieni vienas stundas laikā tika sarīkoti pret vismaz trim baznīcām Kadunas štatā, pamatīgi sabojājot to ēkas. Amatpersonas paziņoja, ka šajos sprādzienos nogalināti vismaz 16 cilvēki.

Spridzinātāji pašnāvnieki uzbruka divām baznīcām Zarijas pilsētā un vienai baznīcai Kadunas pilsētā. Nezināmas izcelsmes sprādzieni notika arī pie baznīcām Nasaravas un Barnavas pilsētās.

Pēc sprādzieniem notikušajos nemieros tika nogalināti apmēram 20 cilvēku, sacīja humānās palīdzības darbinieki un aculiecinieki.

Par sprādzieniem sašutuši vietējie kristiešu jaunieši bloķēja ceļu uz valsts galvaspilsētu Abudžu, vilka ārā no automašīnām musulmaņus un vairākus no viņiem nogalināja. Kristiešu pūļi ar mačetēm un nūjām arī staigāja pa Kadunas pilsētu.

Kadunas štata varas iestādes izsludināja diennakti ilgu komandantstundu, un armija un policija mēģina atjaunot kārtību.

Par sprādzieniem vēl neviens nav uzņēmies atbildību, bet Nigērijā šādus uzbrukumus parasti rīko radikālo islāmistu sekta "Boko Haram".

"Boko Haram", kas vēlas plašāku šariata (islāma likumu) pielietošanu, ir uzbrukusi baznīcām, bāriem, policijai, armijai, politiķiem, sabiedriskiem un reliģiskiem līderiem.

Nigērijā apmēram 50% iedzīvotāju ir musulmaņi, bet apmēram 48% - kristieši. Musulmaņi dzīvo galvenokārt valsts ziemeļos, bet kristieši - galvenokārt dienvidos.


Написать комментарий