Pie Īrijas krastiem no okeāna dzelmes izceltas 48 tonnas sudraba

foto formationmetals.com
foto formationmetals.com

Trešdien pie Īrijas krastiem no Atlantijas okeāna dzelmes izceltas aptuveni 48 tonnas sudraba stieņu no 4700 metru dziļuma. Tas ir lielākais līdz šim no nogrimušajiem kuģiem iegūtais vērtīgā metāla daudzums, vēsta Lielbritānijas mediji.

Dārgmetāls izcelts no Otrā pasaules kara laikā mobilizētā tirdzniecības kravas kuģa “Gersoppa”, uz kura atradušās pavisam 220 tonnas dārgmetāla. Kuģis 1941. gadā militārā konvoja pavadībā kopā ar citiem kuģiem devies no Indijas ostas Kolkatā uz Liverpūli. Tā kravā bijis sudrabs, čuguns un tēja. “Gersoppa” nogremdēja vācu zemūdene, kad kuģis atdalījās no pārējās grupas. No 83 apkalpes locekļiem izglābās tikai viens.

2010. gadā Lielbritānijas valdība, kura ir likumīgā kuģa kravas īpašniece pēc apdrošināšanas kompensācijas izmaksas kuģa īpašniekiem, deva atļauju kravu izcelt amerikāņu firmai “Odyssey marine exploriation”, kura ir specializējusies šādiem darbiem.

Pēc precīzas kuģa vraka atrašanās vietas noteikšanas, šogad pavasarī uzņēmums sāka strādāt pie kravas izcelšanas un beidzot darbi vainagojušies ar panākumiem. Saskaņā ar noslēgto līgumu, kompānijai, kurai jāuzņemas visi ar izcelšanu saistītie riski, pienākas 80% no izceltās kravas vērtības.

Izceltās kravas vērtība ir aptuveno 38 miljoni dolāru (24 miljoni latu), bet okeāna dzelmē savu izcelšanu gaida dārgmetāls vēl vismaz 150 miljonu dolāru (85 miljoni latu) vērtībā.

Vērtīgās kravas piederību apstrīd daži Indijas vēsturnieki, kuru uzskata, ka kara laikā izvesto sudrabu varēja izmantot cīņai ar 40. gados valstī plaukstošo inflāciju, kura izraisīja miljoniem cilvēku nāvi masu badā Bengālijā. Vēsturnieki uzskata, ka tāpēc Indija varētu pieprasīt kravu kā kompensāciju par pārciesto, vēsta aģentūra “Itar-Tass”, atsaucoties uz britu medijiem.


Написать комментарий