Čehijā aiztur saindētā alkohola ražotājus

foto thecontrolcenter.com
foto thecontrolcenter.com

Čehijas policija24. septembrī aizturējusi vīriešus, kas tiek turēti aizdomās par nelegāla alkohola ar metanola piejaukumu ražošanu un izplatīšanu, vēsta France-Presse.

Jāatgādina, ka no nelegālā alkohola Čehijā miruši 25 cilvēki. 12.septembrī Čehijā aizliedza pārdot kioskos un tirgos alkoholiskos dzērienus, kas stiprāki par 30 grādiem, bet vēlāk visā valstī aizliedza pārdot arī alkoholiskos dzērienus, kas stiprāki par 20 grādiem. Aizliegums pārdot par 20 grādiem stiprāku alkoholu nodara zaudējumus valstij, jo katru nedēļu netiek iekasēti alkohola tirdzniecības nodokļa ieņēmumi 130 miljonu kronu (3,6 miljonu latu) apmērā.

 Kā ziņo čehijas policija arestēti galvenie vainīgie. «Mēs zinām, no kurienes ir šis alkohols un kā tas nonāca tirgū,» preses konferencē Prāgā sacīja Čehijas policijas priekšnieks Martins Červīčeks.

Savukārt ģenerālprokurors Romāns Kafka informēja, ka augusta beigās vai septembra sākumā saražots nelegālais alkohols, sajaucot metanolu un etanolu un nodots kādam alkohola vairumtirgotājam, kurš savukārt to izmantojis citu nelegālu dzērienu izgatavošanā, kurus pārdevis.

Ja tiesa abus aizturētos atzīs par vainīgiem, viņiem draud 12 līdz 25 gadu cietumsods vai mūža ieslodzījums.

Jau ziņots , ka no septembra sākuma pēc saindēšanās ar nelegālu alkoholu Čehijā miruši 25 cilvēki un vismaz četrdesmit nogādāti slimnīcās.

  Kā uzskata Čehijas policija pārdošanā  iespējams vēl atrodas 15 000 litru saindētā alkohola.

Čehijas valdība 19.septembrī paziņoja, ka aizliegums pārdot par 20 grādiem stiprāku alkoholu būs spēkā vēl dažas nedēļas, līdz tiks ieviesti jauni alkohola drošuma pasākumi. Aizliegums tirgot stipro alkoholu ieviests arī Slovākijā un Polijā.Pēc Eiropas Savienības spiediena Čehija ir aizliegusi stipro alkoholisko dzērienu eksportu.

Čehijas valdība plāno ieviest jaunas akcīzes markas un katrai stipro alkoholisko dzērienu pudelei būs apliecība, kas ļaus noskaidrot dzēriena ražošanas vietu.


Написать комментарий